Ősz a kertben

Ősz a kertben

 

A kertet nem csak tavasszal vagy nyáron lehet élvezni. Segítek egy picit hogyan is gondolkodunk mi kertépítők az őszről, milyen szempontok alapján tesszük élvezhetővé, látványossá az őszi kerteket, ezzel meghosszabbítva a kertben való örömöt és látványt. Tervezéskor figyelembe vesszük azt, hogy a kert télen, tavasszal, nyáron és ősszel is elhozza a csodát tulajdonosának.

Ősszel meglágyulnak a színek, a domináns színek mind melegek, kellemes atmoszférát teremtenek. Elsősorban sárgák, sárgásbarnák, pirosak vagy akár égővörösek.

A levelek színváltozását a benne található anyagok bomlásának köszönheti. A nappalok rövidülése és a kevesebb fény indítja el a bomlási folyamatokat. Nyáron, a fotoszintézisért felelős klorofill dominál, ezért a levél zöld színű. Ez az anyag viszont a többinél hamarabb elkezd lebomlani így ősszel látható lesz a xantofill és a flavonoidok, ami sárga, a karotin, ami narancs színű, az antocianidok, ami vöröses bordós és a tannin (csersav) ami a barnás.

Válogassunk tehát a tavasszal virágba boruló, nyáron hangulatos zöldjével hűsítő, ősszel pedig csodás színekben pompázó dísznövények közül.

Hogy kedvet csináljak az őszhöz bemutatok egy általam kedvelt csokornyi élénk, vöröses színű növényt.

Szárnyas kecskerágó (Euonymus alatus)

Egy igazán különleges dísze az őszi kertnek, rózsaszínes-pirosas levelei egyediek és csodálatosak. A cserje lassan nő és elég szélesre, így hagyj körülötte elég teret. Napon és félárnyékon érzi jól magát, viszont enyhén mérgező.

Lassan növő, 2-2,5 méteres cserje.

Compacta nevű változata is létezik, ami kis, mindössze 0,5-0,8 méteresre nő, így akiknek kisebb kertjük van nem kell lemondaniuk erről a szépségről.

Szárnyas-kecskerágó

 

Virágos som (Cornus florida)

Az egyik legszebb őszi lombszínt adó cserje, mely kertünk éke lehet tavasszal is már, ugyanis 4-5 cm-es fellevelekkel körülvett virágai akkor nyílnak. Ősszel lombja skarlátvörösre színeződik.

A virágzó som 2,5-5 méteres cserjévé fejlődik. Bármilyen klíma megfelel neki, nem túl igényes.

Közkedvelt cserje, nem csak a lombjával, hanem a levelek lehullajtása után színes vesszőivel is díszíti téli kertünket. A somból többféle fajta is kapható, amelyeknek más a virága, ága, levele színe. Hogy sűrűn elágazó cserjévé fejlődjön időnként alaposan vissza kell metszenünk.

 

Rézvörös fanyarka (Amelanchier x lamarckii)

Már a neve is árulkodó, gyönyörű narancsos, vöröses színű lesz ősszel. Cserjék közt említem, de nagyszerű többtörzsű bokorfát lehet belőle nevelni. Termése is ilyenkor érik be, amit nem csak a madarak fogyasztanak, hanem lekvár is készíthető belőle, vagy akár nyersen is megkóstolhatjuk.

 

 

Torzsás ecetfa  (Rhus typhina)

Napra ültetve lesz őszi levél színe a legszebb, narancsos pirosas. Nagyra növő faj, 4-5 méterre is megnő, talajban nem válogat.

 

Vérmogyoró  (Corylus maxima Purpurea)

Nagyméretű, színes levelű lombhullató díszcserje. Ismertebb nevén török mogyoró.

Levelei kihajtáskor még bíborvörös színűek. A hajtások növekedésekor a hajtásvégeknél mindig sötétvörösek a levelek. Kora tavasszal jelennek meg hosszú, piros színű barkavirágai. Termése ehető!Napos helyet kedvel, bármilyen talajba ültethető. Bírja  a szárazságot, de nedvesebb talajban intenzívebben növekedést mutat. Napos helyen csodaszép vörös levelű, magassága elérheti a 4-5 métert. Az egyik legszebb szíveslevelű cserjék egyike.

A juharfélék családjából több faj is említésre méltó, ami az őszi lombszínét illeti. Japán kertekbe alapnövényként használjuk.

 

Mandzsu juhar (Acer ginala)

A tűzvörös juhar intenzív vörös lombszínnel rendelkezik. Kisméretű, többtörzsű bokorfa, ami ellapuló koronával rendelkezik, levelei többségben háromkaréjosak. Napos vagy félárnyékos helyet kedvel, a szárazságot közepes mértékben tűri. Fehér virágai áprilisban nyílnak a hajtások végén.

5-8 méter magas. Sövényként is ültethető, ilyenkor tőtávolsága 30-40cm. Őszi lombszíne miatt díszítőértéke kiemelkedő.

 

Japán juhar  (Acer palmatum)

Újjas vagy legyezőlevelű juharnak is hívjuk.

A japánkert egyik meghatározó növényfaja, magyarul (más fajokkal együtt) a leggyakrabban japán juharnak nevezik. Különleges külleme miatt igen kedvelt dísznövény. Igen sok változata létezik, akadnak köztük világossárga, halványzöld, bordó szélű, de teljesen sötétbordó levelűek is. Színes lombú fajtái zöld fák előtt nagyon kontrasztosak. Bonszaiként is gyakran nevelik.

Növekedése lassú, akár 3-4 méteresre is megnő, vékony vesszejű bokor vagy ernyős koronájú fácska. Jellegzetesen kecses, tenyeresen karéjos levelekkel.

A savanyú talajt kedveli, árnyékos félárnyékos helyre ültessük.

 

Ezüst juhar (Acer saccharinum)

Ezüstös a levél-fonákja és ősszel a hajtáscsúcsok irányából aranysárgára, majd sárgásbarnába színeződő lombja csodás kontrasztot ad a kertünkben. 20-30 méter magasra növő, savanyú talajt kedvelő juhar.

A leggyorsabb növekedésű juhar faj.

 

Tatár juhar (Acer tataricum ginnala)

Igazi pompa a kertben! Közepes termetű fa (20m). Törzse szabálytalan, görbe, erősen ágas, kérge téglalapokra tagolt, parás, szürkésbarna, koronája sűrű. Vesszeje rozsdabarna, parás, gyakran paraléces, rügyei barnák, csúcsukon szürkén molyhosak. Levelei keresztben átellenesek, 4–7 cm hosszúak, 5 ritkábban 3 karéjúak, mellékkaréjosak. Poligám virágai laza sátorozó bugában nyílnak, keskeny szirmai sárgászöldek. Termése 2–4 cm hosszú ikerlependék, a szárnyak közel párhuzamosan állnak.

 

Vörös juhar  (Acer rubrum)

A legintenzívebb vörös, égő piros színe szinte megbabonázza az embert. Terebélyes, oszlopos 25 méter magasra növő lombhullató fa. Kérge sötétszürke, sima. A levelei három-ötkaréjúak, fogazottak, 10 cm hosszúak és szélesek. Felszínük sötétzöld és sima, fonákjuk kékesfehér, az erek mentén szőrös, ősszel sárgára illetve vörösre színeződnek. A virágai aprók, pirosak, egyivarúak, tömött csomóik kora tavasszal nyílnak, kétlakiak. A termése ikerlependék, a termés szárnyai pirosak, 2 cm-esek.

 

Cserszömörce  (Cotinus coggygria)

A nyár elején hatalmas bugavirágzata, majd ősszel bíborvörösbe forduló lombja kellő éke lehet kertünknek.

Nem kényeskedő fajta, szárazságot jól tűri, ellenben napfényigényes növény. Rézsűk megkötésére is alkalmas. 3-5 méteres terebélyes bokor, enyhén mérgező. Sok változata, színe ismert.

 

 

Fehér kőris (Fraxinus Americana)

Összetett levelei 35 cm-esek, 5-9 tojásdad, lándzsás 12 cm hosszú és 7,5 cm széles levélkékből áll, felszínük sötétzöld, fonákjuk kékeszöldek. Ősszel sárgára,  sárgásbarnára, majd bíborvörösre színeződnek. Gyors növekedésű, 20-30 méteres magasságot is elérő fa. Jó vízellátású, nyirkos talajt szereti.

Közvetlen tópartra nem ajánlom, mert bugái és 5 cm-s szárnyas lependék termése a vízbe esve a vízminőség romlását, iszaposodást idéz elő.

 

 

Perzsa varázsfa (Parrotia persika)

A levelei tojásdadok 6-15 cm hosszúak és 4-10 cm szélesek, szélük hullámos, színük fényes zöld, mely ősszel karmazsinvörösre, égő liláspirosra változik.

Virágai pirosak, tél végén nyílnak. Nem véletlenül kapta ezt a nevet. A varázslat maga a növény szépsége, ami rabul ejt mindannyiunkat.

A csodamogyoró-félék családjába tartozó lombhullató fa. Kezdetben lassan növő, kissé kúpos formájú bokor, ami eléri akár 8-10 métert is.

 

Vörös tölgy (Quercus rubra)

Széles gömbölyded koronájú fa, 20 cm hosszú, 15 cm széles levelei mélyen karéjosak. Lombja ősszel vörösesbarnára majd élénkvörösre színeződik, erről kapta a nevét is. A hazai tölgyfajoknál gyorsabban nő, magassága elérheti a 30-35 métert. Csodálatos, ahogyan fényes levelei temérdek színskálán áthaladva elérik a bíborvöröset.

 

Amerikai Ámbrafa  (Liquidambar styraciflua)

A ,,csodák fája” a csodamogyorók családjába tartozik. Az egyik legszebb fa. A csodák fájának is hívják.
Különlegessége abban rejlik, hogy kora ősztől fokozatosan alakul át a színe. A haragos zöldből indul és mélybordóba fordul. Amikor lehullatja leveveleit, paralécesen elhelyezkedő ágai szürkéből pirossá válnak, mint egy varázslat …. így egész télen díszíti kertünket.

 

Írta és szerkesztette: Water & Garden

AkosŐsz a kertben