A Koik etetése ősszel és tavasszal

A Koik etetése ősszel és tavasszal

 

Többféle jó minőségű haltáp, vitamin és immunerősítő létezik már hazánkban. Amit mindenképpen az elején tisztáznunk kell, hogy megértsétek az etetési folyamatot, az a halak felépítése.

Láthatjuk, hogy a Koiknak (pontyféléknek) nincs gyomruk. Ezért az emésztés a hosszú bélcsatornájukban folyik. Ha túl gyakran etetjük őket a felvett táp nagy része emésztési folyamat nélkül kerül vissza a vizünkbe, szennyezve, megterhelve azt. Ha hidegben – amikor halaink életfunkciói lelassulnak – etetjük őket, tudnunk kell, hogy a lelassult szervezetük nem fogja tudni feldolgozni a tápanyagot, sőt ki sem képes üríteni azt. Így el is pusztíthatjuk őket!

A halak hidegvérűek, ami azt jelenti, hogy testük hőmérséklete megegyezik a tó víz hőmérsékletével, amelyben élnek. Éppen ezért nagyon fontos, hogy legyen tóhőmérőnk!

A következő fontos lépésünk, hogy amikor melegszik tavasszal vagy ősszel hűl tavunk hőmérséklete érdemes ellenőriznünk a vízminőséget!  Vízminőséget víztesztekkel tudjuk kontrollálni. Ősszel számolnunk kell azzal, hogy a víz lehülésével a biológiai szűrésünk is csökkenni fog. A növények is készülnek a téli pihenésre és már nem vesznek fel nagy mennyiségű tápanyagot. A hasznosbaktériumaink is lassan lelassulnak, szaporodásuk elenyésző, számuk lecsökken.Tavasszal is hasonló a helyzet. A tóban a nyáron megszokott nitrifikálási folyamat télen megcsappan. A biofilm nem dolgozik. Vagyis a hasznosbaktériumok nem mentesítik a vizet az ammóniától. Ezért fontos az, hogy az etetési időszak előtt indítsuk be a tó szűrését és pótoljuk a megcsappant hasznosbaktériumokat a szűrőben és a tóban egyaránt. A szűrőkbe érdemes, főleg szűrőindításkor már kapható innovatív szűrőindító baktérium kultúrát használni, ami lehetőleg rövid időn belül hatékony biofilmet tud képezni a szűrőfelületeken ezzel felére csökkenteni az átlagos 6-8 hét időtartamot. Ilyen forradalmian új szűrőindító baktérium kultúra  az AQUAFORTE BACTO GEL illetve az AQUAFORTE BACTO PEARLS, amely a gél formájának köszönhetően szinte tapad a szűrőkben használatos szűrőközegekhez, szűrőfelülethez, legyen az szivacs, lávakő, biogömb, vagy akár fitermédia mozgóágyas HEL-X így hatékony biofilmet alakít ki mindössze 2-3 hét alatt!

Meg kell győződnünk arról, hogy tavunk vízminősége megfelelő állapotban van, különben tovább ronthatjuk a helyzetet az etetéssel, vagyis plusz ammóniát adunk tavunk ökoszisztémájához. Ha hirtelen megváltozik tavunk víz-összetétele halaink azonnal stresszelnek.

Még egy fontos lépés ősszel és tavasszal, ami nagyon fontos és elengedhetetlen, az az immunerősítés. Halaink immunerősítése elengedhetetlen ősszel a téli pihenő előtt, amikor is fontos feladatunk, hogy felkészítsük őket a hosszú vermelési időre, illetve tavasszal a hosszú vermelési időszak után.

Immunerősítéshez szükségük lesz probiotikumra, ásványi anyagokra, vitaminokra és olyan tápra, ami tartalmazza a megfelelő vitaminokat, esszenciális aminosavakat, nem esszenciális aminosavakat, ásványi anyagokokat. ( OKI KOI, Coppens Spirulina )

Az aminosavak közül az esszenciális aminosavak fontos szerepet játszanak halaink stressztűrő képességének erősítésében (Leucin, Metionin, Triptofán, Lizin).

Ásványi anyagok közül a magnézium, cink, kálcium. Vitaminokból a B-vitaminok, C-vitamin és a folsav támogatja halaink stressztűrő képességét. Erről itt olvashatsz bővebben…… 

Vitamint többféleképpen is pótolhatunk.

Az egyik a folyékony vitamin , amit a vízbe öntünk. Halaink ezt belélegezve kopoltyújukat átmosva viszik be a szervezetükbe azt, azonnali hatást kifejtve.  Gazdag vitaminokban, antioxidánsokban, prebiotikumokban pl: aloe vera, propolisz, spirulina, chlorella, calendula, echinacia, curcuma, ginger, astaxanthin, inulin, ginko biloba, eucalyptus, ginseng, ACDE vitaminok. Továbbá nyálkahártyaerősítő szerepe is kiemelendő.

A másik vitamin pótlási lehetőség, a vitaminos haltáppal történő etetés (Malamix immunerősítő haltáp, Extra C-vitaminos búzacsírás haltáp).

Ősszel és tavasszal érdemes olyan haltápot választani, ami könnyen emészthető, tele van vitaminokkal, esszenciális aminosavakkal, ásványi anyagokkal és növényi fehérjéből készült. Ez önmagában is immunerősítő. Ezt fokozhatjuk még a folyékony vitaminnal, probiotikumokkal, ásványi anyagokkal.

 

Összefoglalva mire is lesz szükségünk ősszel halaink felkészítésére:

  • Megbízható tóhőmérő
  • Megfelelő víztesztek
  • Megfelelő hasznosbaktérium kultúra, biofilm kialakítása
  • Immunerősítő-, vitaminos készítmények
  • Könnyen emészthető, növényi eredetű haltáp

15-20 °C
Ebben a hőmérséklet tartományban szintén napi 2-3 alkalommal etessünk fürkészve kedvenceink aktivitási szintjét. Ahogy a víz hőmérséklete csökken, a Koik emésztőképessége is csökken. Különös figyelmet kell szentelnünk a táp mennyiségére és összetételére. Inaktivitás ideje alatt ne kínáljunk tápot halainknak. Ha a víz hőmérséklete nem stabil, az etetést a nap melegebb óráiban végezzük.

Ahogy a víz hőfoka csökken, úgy csökkentsük fokozatosan az adott táp tápértékét! És itt a hangsúly a fokozatosságon is van. Ne drasztikusan egyik napról a másikra váltsunk tápot! Az egyik etetést (én ősszel mindig a délutáni etetésnél váltok gyengébbre, délelőtt még az intenzívebb táppal etetek) érdemes átváltani a gyengébb növényi alapú, könnyen emészthető tápra.

 

13-15 °C
Naponta 2 alkalommal etethetünk. Nagyon fontos figyelnünk halaink aktivitását. Ilyen vízhőfoknál már csak növényi fehérje tartalmú haltáppal etetnünk! ( OKI KOI, Spirulina és/vagy Wheat Germ, búzacsírás haltápokkal.)

 

10-12°C
Napi 1 alkalommal etethetünk. De! És ott a de, továbbra is figyelnünk kell a Koik aktivitását. Csak akkor tápláljuk őket, ha igazán éhesek. Figyelnünk kell a vízhőmérsékletét is. Ha csökken a vízhőmérséklet ellenőrizzük a halaink aktivitását. Érdemes tesztelni halaink étvágyát, szóval dobjunk be pár szem tápot és nézzük meg hogyan reagálnak és csak ezekután fogjunk az etetéshez. Ha csökken az aktivitásuk etetésnél, érdemes visszább venni, vagyis heti 2-3 alkalomra.

Csak KÖNNYEN EMÉSZTHETŐ tápokat, lehetőség szerint búzacsírás (Coppens Wheat Germ) vagy algaalapú Coppens Spirulina tápokkal etessünk. Ezzel is támogatva a halak számára az emésztőrendszerük kimélését, lelassulását, csökkentve a betegségek valószínűségét. Igyekezzünk a nap melegebb szakában etetni, hogy legyen idejük evés után is aktív mozgásra.

 

5-10 °C
Ha a tavunk vízhőmérséklete 5 és 10 °C közötti hetente 2-3 alkalommal etethetünk. Az etetést előzze meg az aktivitásuk ellenőrzése, vagyis a már ismertetett módon, dobj pár szem tápot a vízbe és figyeld halaid viselkedését, aktivitását. Még ha aktívnak is tűnnek a mennyiségre mindenképpen ügyelnünk kell. Csak annyit adhatunk nekik, amennyit 2-3 percen belül elfogyasztanak és nem többet. A megmaradt eleséget hálóval távolítsuk el, hogy ne terhelje vizünket. Az etetés mindig 10 és 14 óra közötti időszakban történjen, mert ekkor melegebb az idő és a víz is. Figyelnünk kell arra, hogy a halaink aktívak-e, amennyiben nem vagy a víz hőmérséklete csökken azonnal hagyjuk abba az etetést.

 

5 °C alatt
Amikor a tóvízünk hőmérséklete 5°C alatti NE ETESSÜNK! A halaink már hibernált állapotban vannak (még ha mozgolódnak is) nem tudják feldolgozni az általunk bejutatott tápot semmilyen formában. Hagyjuk őket egészségesen pihenni. Ha megéheznek fognak találni maguknak vitaminokban gazdag algákat, fitoplanktonokat és zooplanktonokat amikor már +5 fok alatt van a vízhőmérsékletünk. (Ez nem vonatkozik a steril vizekben, medencékben tartott halakra!)

 

A megadott hőmérsékletek általánosak. Mindenki maga ismeri a legjobban halai étkezési szokásait és tava kondicióit. Ha bárkinek problémája adódna keressen fel nyugodtan. De soha ne feledjétek:

Ne etessetek túl! Ne feledjétek, hogy a kevesebb etetés mindig jobb, mint a több!

 

Írta és szerkesztette: Water & Garden

AkosA Koik etetése ősszel és tavasszal