Ásványi anyagok és vitaminok szerepe a Koik növekedésében

 

 

Mindannyian törekszünk egy kristálytiszta tóra, halmedencére. Vajon a szinte steril tóvízben mennyi ásványi anyag lehet? Vajon ami volt benne azt halaink felhasználták-e már a növekedésükhöz ……. és vajon szoktuk -e pótolni? Biztosan sokan rácsodálkoztok azokra a hatalmas Koik-ra, számunkra kivételes példányokra, akik 10 köbméteres, steril kristálytiszta vizű halmedencékben úszkálnak.  És természetesen rávágjuk ……. ,, ugyan már hormonkezeltek!”………. ez azonban nem igaz!

Nos erről szeretnék most írni nektek, ebben az írásomban.

Halaink megfelelő táplálkozásához olyan élelmiszerekre van szükségük, amelyek megfelelő tápanyagot, ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaznak. Gyakran a táplálék nyújtotta ásványi anyagok, vitaminok nem elegendőek. Ezért ezeket pótolnunk kell!

Általánosságban a vitaminokról gondoljuk azt, hogy nélkülözhetetlenek a halak szervezetének egészséges működéséhez, de tudnunk kell, hogy az ásványi anyagok legalább ilyen fontosak az egészségük megőrzésében.

Míg a szervezetük képes bizonyos vitaminok előállítására, ásványi anyagokat nem képesek előállítani, azokat nekünk kell biztosítanunk. Ásványi anyagok nélkül a vitaminok semmilyen jótékony hatása nem érvényesül, ha az ásványi anyagok nincsenek jelen.

 

Ásványi anyagok

Makroelemek azok az ásványi anyagok, amelyek napi szükséglete eléri vagy meghaladja a 100 mg-ot. (makroelemnek a szervezet tömegének 0,005%-ánál nagyobb mennyiségben vannak jelen).  Ezek a Foszfor, Kalcium, Kálium, Magnézium és Nátrium. Létfontosságú anyagok, amelyek nélkülözhetetlenek a halak fejlődéséhez, csontozatuk egészséges növekedéséhez.

Mikroelemek (nyomelemek) azok a kémiai elemek, amelyek napi szükséglete nem éri el a 100 mg-ot.  Ezek a  Bór, Cink, Flour, Króm, Mangán, Réz, Szelén. A nyomelemek különböző feladatokat látnak el a testükben. Ezek gyakran az enzimek alapvető alkotóelemei, a test úgynevezett eszközei, amelyek segítik a makroelemek felszívódását.

A halak összes ásványi anyag szükségletének mintegy felét a kalcium, negyedét a foszfor képviseli. A maradék szükségleten „osztozik” az összes többi ásványi anyag.

Pontosan ezért az intenzíven nevelt halak komplett tápjainak ásványi anyag kiegészítést is kell tartalmazniuk. A halak 22 elemet igényelnek az anyagcsere folyamataik fenntartására és szöveteik normális ozmotikus nyomásának fenntartására. Néhány ásványi anyag jelenléte a tápban nélkülözhetetlen. Mások, mint például a Kalcium, a Koi a kopoltyúhámon keresztül folyamatosan veszi fel a környező vízből. Ha intenzív növekedést, erős csontozatot szeretnénk elérni halainknál abban az esetben folyamatosan pótolnunk kell azt.  A nyomelemek hiányát nehezebb észre venni, mint például a vitaminok hiányát. De azért megállapítható a lecsökkenő növekedési sebesség, étvágytalanság és csontozati deformációk.

A leggyakrabban a Kalcium és a Foszfor hiánya fordul elő a mesterséges, fóliás tavakban, halmedencékben. Mivel a Koi a vízből is ki tudja elégíteni kalcium szükségletét, – amíg annak koncentrációja nem csökken 5 mg/l alá –  ezért haltápokban alkalmazott ásványianyag premixek kalciumot nem tartalmaznak! De foszfort mindenképpen, mert a víz oldott foszfor-tartalma általában elégtelen a halak számára. Persze vannak kivételek ebben is. Hiszen a prémium tápokban Kalcium és Foszfor is megtalálható már. Kusuri haltápok -ban, OKI Koi haltápok -ban. De ezeknél a prémium kategóriás haltápoknál is célszerű a vízben pótolni az ásványi anyagokat, hiszen így folyamatosan tudják felvenni halaink ezeket az ásványi anyagokat a tavunk vizéből.

A frissen feltöltött tóvízből is megfelelő életkörülményeket tudunk teremteni a halak számára, stresszmentes, egészséges vízminőséget biztosítva halaink számára.

Ha valaki azt gondolná, hogy ez költséges dolog, megnyugtatom nem az.

A FOK Biofactor VL – ásványi por (50 Ft/m3) Masaaki Yamamoto 30 évvel ezelőtt kísérletezte ki és Japán legkelendőbb vízkezelő termékét. Rengeteg jó tulajdonsága mellett javítja az egészséget, az étvágyat, a vitaminok, ásványi anyagok pótlásával elősegíti a csontszerkezet erősödését, a halak növekedést, a bőr és szín minőségét és a Koik aktivitását, mind ezt úgy, hogy a természetes japán tavakban található vízminőséget hozza létre a saját kerti tavunkban.

A KUSURI KLAY – mineralmix ásványi keverék (56 Ft/m3), amelyet az 1990-es  évek végén az Exeter Egyetemen fejlesztettek ki a Kusuri számára, szintén képes egy természetes iszapos tó környezetét létrehozni, amivel Masaaki Yamamoto is nagy sikert ért el. Ez a különleges ásványi anyagokat, vitaminokat tartalmazó keverék az mellett, hogy elősegíti a csontozat erőteljes fejlődését, a sejtek növekedését, serkenti az étvágyat, a tápok emészthetőségét 22%-al javítja, eltávolítja a Koi emésztőrendszeréből származó stresszfehérjéket, amelyek a gombák és algák levegőben lévő spóráinak a fő tápláléka.

Vitaminok

A különböző vitaminok hatása nagyon sokrétű, szükségletük is nagyon változatos. Az egyik vitamin hiányát egy másik típusú vitamin nem tudja pótolni, kompenzálni.

A vitaminhiány étvágytalansághoz, majd a növekedés romlásához vezet. Az apátikus, sovány vagy aránytalan testalkatú halak többnyire vitaminhiányban és/vagy ásványi anyaghiányban szenvednek. Ezért fontos pótolnunk ezeket. Sajnos egy rossz minőségű táp komoly egészségkárosodást tud okozni! Ezért fontos, hogy halainkat megfelelő minőségű és kontrolált forrásból származó élelemmel etessük, amelyek tartalmazzák halaink számára a megfelelő vitamin forrásokat.

Zsíroldékony vitaminok:

A-vitamin (retinol): segíti a látást és az egészséges növekedést. Ezenkívül nagyon fontos szerepe van az egészséges nyálkahártya és immunválasz fenntartásában, illetve a termékenység szaporodás  szempontjából is fontos vitamin. Hiánya nyálkahártya alatti vérzést, nyálkahártya gyengeség miatt könnyen támadható hámfelületet eredményez, ami a fertőzések (parazitás, bakteriális, gombás) veszélyét teszi lehetővé.

D2- és D3-vitamin: prohormon, az egyik létfontosságú vitamin halaink számára! Szabályozza és segíti a Kalcium és a Foszfor bevitelét, felvételét. A halak szervezetének ásványi anyag szükséglete nagy részét ez a két elem képviseli! Ezek a makroelemek biztosítják a megfelelő növekedést, az erős csontozat kialakulását, inzulin forgalmat és az immunválasz fenntartásában is fontos a szerepük. Hiánya visszamaradt növekedést, csontok deformációját okozza.

E-vitamin: fontos szerepet kapnak a sejtmembrán– és májvédelem, immunválasz, antioxidáns hatás, szaporodás szempontjából.

K-vitamin: ez a vitamin a véralvadás egyik fontos szabályozó tényezője. Ez mellett elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját, illetve a csontozat felépítésében is szerepet játszik. Hiánya esetén sérülések, sebek nem/vagy nehezen gyógyulása, májkárosodás.

Vízoldékony vitaminok:

B1-vitamin (tiamin, aneurin): feladatuk a szénhidrát- és fehérjeanyagcsere, az idegrendszer védelme. A szénhidrátok energiává alakításában résztvevő enzimekhez szükséges vitamin. Az agyat és az idegeket cukorral látja el. Hiánya csökkent mozgásképességet, rohamot okozhat.

B2-vitamin (riboflavin): fontos szerepet játszik a fehérjék felhasználásában, az izomzat fejlődésében, nyálkahártya védelmében. Hidrogénion átvivő, antioxidáns hatású vitamin.  Hiánya nyálkahártya alatti vérzéshez és idegrendszer zavarához vezet.

B5-vitamin (patoténsav): fontos szerepet játszik a különböző enzimek helyreállításában (enzimalkotó), a szénhidrát-, fehérje-, és zsíranyagcsere folyamatok egyik kulcsszereplője. Részt vesz a nemi hormonok képzésében, valamint a stresszoldó hormonok szintézisében (ezért nyugtató hatású is), továbbá a zsírok és szénhidrátok lebontásakor keletkező energia hasznosításában. Fontos az idegrendszer normál működéséhez. Stimulálja a sejtnövekedést, elősegíti a hámréteg újjáépülését. Hiánya immungyengeséget, idegrendszerben- és anyagcserében jelentkező elváltozásokat, terminális ideg károsodást okoz.

B6-vitamin: szintén fontos szerepet játszik a fehérje- és zsír-anyagcserében, enzimalkotó, hámvédelem kialakulásában, illetve nagyon fontos vitamin az idegrendszer számára. Hiánya idegrendszeri károsodást, zavart okoz, amely a csökkent mozgásképességben nyilvánul meg.

B-12 vitamin: az emésztőrendszer megfelelő működéséhez szükséges, továbbá a vörösvértest (hemoglobin) képződés, ami az oxigén szállításához szükséges. Kollagén és nukleinsav képződésben is fontos szerephez jut. Hiánya a hemoglobin hiányához vezet (vérszegénység), ami oxigén hiányt okoz, letargiához és károsodott növekedéshez vezet.

C-vitamin (aszkorbinsav): kollagén szintézis, csont és porcképzés a feladata, így a csontozat egészséges fejlődéséhez elengedhetetlenül fontos vitamin. Nagyon fontos szerepet tölt be az immunrendszer egészséges működésében is. Antioxidáns és  hidrogénátvivő. Hiánya esetén a halak fogékonnyá vállnak a különböző betegségekre, testdeformálódásra.

H-vitamin: a H-vitamin (biotin) egy vízoldékony, kéntartalmú vitamin. Nélkülözhetetlen a normális szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcseréhez. Széndioxid transzferáló, enzimalkotó vitamin.Ezért hangsúlyozottan növekedést serkentő tényező. Szerepet játszik az egészséges nyálkahártya fenntartásában is. Hiánya nem megfelelő növekedést, étvágytalanságot eredményez.

Folsav (Bc-vitamin): immunvédelem, hemoglobin- és nukleinsav szintézis

 

Vitaminjaink széles választékában megtalálod az AquaForte Lactic acid Tejsavbaktérium -ot, PARAZORYNE-t, SABBACTISUN -t, Malamix -ot. Ezek mind gyógynövény alapú vitaminos immunerősítő készítmények.

(szerkesztette: Water & Garden)

waterandgardenÁsványi anyagok és vitaminok szerepe a Koik növekedésében