Koik tavasszal – anyagcsere és energia szükségletük vermelés után

Koik tavasszal – anyagcsere és energia szükségletük vermelés után

Minden tavasz nagy kihívás halainknak!

Emelkedik a hőmérséklet, így minden Koi tulajdonos alig várja, hogy “elinduljanak” a halai a tóban. De vajon etethetünk-e, milyen gyakran és mivel? Hogyan lehet immunrendszerüket támogatni…… és megannyi kérdés. Etethetünk-e már a megszokott ütemben?

NEM!!!!

A víz hőmérséklete még mindig részben 10 °C alatt van.

A Koi anyagcseréje még mindig “téli üzemmódban” van. Lassan dolgozik, szezonkezdésre spórol az energiájával. Gyakori vagy nem megfelelő táplálék evésével még több energiát fog elhasználni. Nyári teljesítményének csak 20-30 százaléka a jelenlegi pulzusa.

Mit jelent ez valójában? Az anyagcsere még mindig “téli üzemmódban”

A Koik, ahogy lassan növekszik az anyagcseréjük, élelemre vadásznak.  Élelemre van szükségük, mert több energiát égetnek el télen, mint nyáron. Mindazonáltal a testben lévő folyamatok még mindig nagyon lassúak. A folyamatosan ingadozó hőmérséklet további stresszt és megterhelést okoz a Koi-nak. A nőstényeknek az ikrát, a hímeknek pedig spermát kell termelniük. Ez sok erőfeszítést igényel és alapvetően minden maradék energiájára szüksége van, ami megmaradt a télből.

Bármilyen más – például, tótisztítás okozta felesleges zavar – ami a hal esetében egy adrenalin löket, szintén energiát fogyaszt. Energiát, amire most nagyon nagy szükségük van. Éppen ezért a tó tisztítását érdemes ősszel elvégezni, amikor a halaink megfelelő kondícióban vannak, megfelelő testhőfokkal.

Tudnod kell, hogy 5 – 16 °C közötti vízhőmérsékleten sok energiára van szükség és ezt nem lehet teljes mértékben haltápból biztosítani.

  •  A Koi-nak a zsírszövetet és/vagy izomtömeget energiává kell átalakítania télen. A halak télen gyakran sikertelenül jártak az élelem keresésében → tényleges energiaveszteség → ezért érdemes heti 1-2 alkalommal süllyedő pelletet adni nekik
  •  Szűrés nélkül vagy túlnépesített tóban a víz paraméterek romolhatnak, terhelt a víz, amitől a hal immunrendszere szenved. Így a testüknek keményebben kellett dolgoznia a külső hatások ellen → energiaveszteség
  •  A túl korai tó tisztítása stresszhez vezethet → energiaveszteség
  •  10 °C felett és alatti hirtelen hőingadozások – ami idén valóban gyakori volt – a halaink vermelését szinte lehetetlenné tette. A vermelési mélységből a felszín közelébe le- fel lifteztek, ehhez rengeteg energiát kellett elhasználniuk az alacsony testhőfokuk miatt → energiaveszteség

 

Mit tehetünk, hogyan tudjuk támogatni halainkat?

  1. Elsősorban megfelelő vízparaméterekkel. Amit érdemes néha ellenőrizni egyszerű víz tesztekkel.
  2. Ásványi anyagok pótlásával, ugyanis halaink a tóvízből kivonják az ásványi anyagokat a fejlődésükhöz, emésztésükhöz. Ásványi anyagok hiányában izomzata, csontozata nem tud megfelelően fejlődni. A vitaminokat ásványi anyagok hiányában nem tudja felvenni a szervezete. Emésztése, bélrendszere sem működik megfelelően ásványi anyagok hiányában. Tavunk puffer kapacitása is gyenge lesz ásványi anyagok hiányában.
  3. Immunrendszerük támogatása nem csak tavasszal fontos. Mestreséges tóban élő halak esetén, fontos, hogy megteremtsük és fenntartsuk azokat a feltételeket, amelyek egy természetes tóban megtalálhatóak.
  4. Hideg vízben – tavasszal a halak aktivitásától függően – heti 1-3 alkalommal csak növényi alapanyagú, könnyen emészthető haltáppal etessük őket. Amennyiben etetünk a szűrés 24 órában folyamatosan működjön!
  5. Amikor 16 fok feletti a vízhőfokunk, kezdhetjük a megfelelő haltápokkal felépíteni halaink étrendjét. Fontos, hogy választékos, minőségi haltáppal, állati fehérjével, proteinnel is tápláljuk őket, ásványi anyagokkal és vitaminokkal kiegészítve. 5-6 hónapunk van felkészíteni őket a következő télre, a vermelési időszakra. Feladatunk, hogy támogassuk immunrendszerüket, növekedésüket, izomzatuk, csontozatuk fejlődését, olyan mértékben, hogy fedezze a téli időszakban minden energia szükségletüket.
  6. Gondoskodjunk a megfelelő szűrésről, vízminőségről és oxigénről.

Fontos, hogy megértsük, hogy a nem megfelelően felkészített halak-, vízhőfok változás-, rossz víz minőség, mind stresszként hat rájuk. Az energiaveszteség, az energia hiány legyengíti őket. Így veseelégtelenség, parazitás-, bakteriális- és gombás fertőzések könnyen kialakulhatnak tavasszal. Sajnos a kezelésük 12 °C vízhőfok alatt szinte lehetetlen. Egy legyengült hal könnyen parazita gazda lehet, mert immunrendszere gyenge és képtelen a védekezésre.

A jól felkészített Koi ellenálló, erős, stresszmentes, szervezetük képes balanszolni, legyőzni, a betegségeket. 

waterandgardenKoik tavasszal – anyagcsere és energia szükségletük vermelés után

Related Posts