Tavasz a kerti tavunkban 2. rész

Tókezelés, fertőtlenítés, vízbeállítás


A  tókezelésnél nagyon fontos szerepe van a megfelelő sorrend betartásának!

 1. FMC fertőtlenítés
 2. Ha szükséges akkor a víz stabilizálása OASE OPTILAKE vízbeállító segítségével
 3. Fonalalga, szerves anyagok, szennyeződések eltávolítása Home Pond Attack Pond vagy az OASE Peridox segítségével
 4. Iszapmentesítés és foszfát csökkentés az OASE SchlixX iszapfaló baktériumiok segítségével
 5. A tóvíz ökoszisztémájának támogatása az emAQUA   VELDA BACTERIAL  AquaForte BACTO GEL  AquaForte BACTO PEARL  hasznosbaktérium kultúrákkal

Tó fertőtlenítés FMC-vel

Tavasszal az egyik fontos lépés a víz fertőtlenítése.

Én FMC-t használok erre a célra. Aktív gombás fertőzések, egysejtű (protozoa) paraziták (Ichthyophthirius multifiliis/Darakór/, Trichodina, Costia Cholodonella) ellen, a rengeteg baktérium ellen, nem látható kisebb hám sérülések fertőtlenítésére tökéletes szer.

Fontos, hogy nem a halat kezeljük, hanem a tavat!

Alkalmazása tó fertőtlenítés esetén:

12 ml//m3

Alkalmazása parazita megelőzés és/vagy mentesítés esetén:  

A kezelés 3 lépésben történik:

Első nap: 12ml/m3

Harmadik nap: 6 ml/m3

Ötödik nap: 6 ml/m3

Abban az esetben, ha rákélősködő parazita fertőzés van az FMC nem lesz hatásos kezelés, helyette az OASE PERODOX -ot válasszuk.

Az FMC összetétele: formaldehid (formalin)-ban feloldott Malachitzöld kristály és Metilénkék kristály. Ezt azért fontos tudni, mert 10 °C vízhőmérséklet alatt kiválhat az FMC-ből a formalin! Az FMC a vízben pár nap alatt lebomlik, nem kell vízcsere. Természetesen az UVC lámpák és sterilizálók is sokat segít a fertőtlenítésben, hiszen nem csak az algákat pusztítja, hanem a patogén gombákat, baktériumokat és vírusokat is folyamatosan kordában tartja. FONTOS: Az FMC használatakor az UV lámpát kapcsoljuk ki, és amíg az FMC le nem bomlik (kb. 3 nap) ne kapcsoljuk vissza!  Más gyógyszerekkel illetve sós vízbe ne használjuk! Ha esetlegesen aktív szén van a tóban azt ki kell venni a kezelés időtartama alatt, mert megköti az FMC hatóanyagait. Természetesen az UVC lámpák és sterilizálók is sokat segít a fertőtlenítésben, hiszen nem csak az algákat pusztítja, hanem a patogén gombákat, baktériumokat és vírusokat is folyamatosan kordában tartja.

FONTOS: Az FMC használatakor az UV lámpát kapcsoljuk ki, és amíg az FMC le nem bomlik (kb. 3 nap) ne kapcsoljuk vissza!  Más gyógyszerekkel illetve sós vízbe ne használjuk! Amennyiben tokhal található a tóban kezelés után 50% vízcsere és aktívszén használatát javasolom.

Víz stabilizálása OASE OPTILAKE vízbeállító segítségével

Amennyiben nem megfelelő tavunk pH vagy KH értéke, a tókezelést előzze meg minden esetben az Oase OptiLake vízbeállító szerrel vagy az AquaForte Biostabil készítménnyel való vízbeállítás. Majd a Home Pond Attack Pond vagy az Oase Peridox kezelést az Oase Schlixx Iszapmentesítő kezeléssel folytatjuk.

Kerti tavakban 6,5 és 7,5 közötti pH érték a legmegfelelőbb tartomány a koiknak. A 8,5 feletti pH-értéke és a jelentős pH-érték ingadozás stresszként hat a halakra. Ez a stressz legyengíti az állatokat, akadályozza a szaporodást és gyengíti a takarmányhasznosítást. Amennyiben a vizünk magas pH- éréket mutat érdemes első lépésként csökkenteni a pH értéket. A stabil KH- és pH-értékekkel optimálisan megelőzhetők az olyan betegségek, mint a Costia, a Trichodina és a Chilodonella, amelyek miatt nőhet a legyengült halak száma és megnőhet az elhullás száma.


Tó kezelés - Water & Garden

A vízbeállító alkalmazása: a víz stabilizátort síkszerű beszórással bejuttatva, kora tavasszal, vagy a vízminőségi jellemzők jelentős ingadozása esetén alkalmazzuk.

 • Sokszorosan hatékonyabb, mint a hagyományos mész.
 • Biztosítja a tókörnyezet optimális beállítását.
 • Biztosítja a flóra és fauna fejlődését
 • Beállítja a pH-értéket az optimális tartományban, és stabilizálja azt
 • Méregteleníti a halat nitrites vizekben
 • Ammónium/Ammóniák spontán kiválasztódása
 • 50%-ot meghaladó hozamnövekedés
 • A tó biológiai öntisztító képessége azonnal aktívvá válik!

Számos más tókezelő szer létezik, például a Home Pond pH mínusz, vagy a víz zavarosság és foszfát csökkentő Home Brilliant Pond.

Fonalalga, szerves anyagok, szennyeződések eltávolítása Home Pond Attack Pond vagy az OASE Peridox segítségével

 

Kiváló fertőtlenítő hatásuk van az Home Pond Attack Pondnak és az Oase Peridox fonalasalgaírtó szereknek is. Ezek peroxid tartalmú szerek, így már mindenki tudja, hogy milyen jó hatásai lehetnek a halakra. Azon felül, hogy megszüntetik a fonalas algát, fertőtlenítenek a halparazitákat is elpusztítja valamint megakadályozza a kopoltyú nekrózist.

Egyszerűen és biztonságosan alkalmazható készítmény halparaziták (pl. Costia, Trichodina, Chilodonella, Ichthyophthirius spp.) ellen. Amint a tóvízbe juttatott szer találkozik a parazitákkal, vagy azok lárvaalakjaival oxidációs folyamat indul meg. Ez a reakció roncsolja a paraziták sejtszerkezetét, ezáltal elpusztítja azokat. Az ajánlott adagolás esetén a vízhőmérséklet függvényében a paraziták akár már 3 óra elmúltával elpusztulnak. Ahhoz, hogy a paraziták kifejlett egyedei további lárvákat ne tudjanak a vízbe üríteni, a szer három-négyszeri alkalmazása szükséges, négy naponta ismételve.

A halparaziták olyan élősködő organizmusok, melyek gyengítik a halak ellenállóképességét és hajlamosítják őket más, baktériumos, vírusos, vagy gombás eredetű megbetegedésekre.

Amennyiben Lerneózis (Lernaea) okozta fertőzés áll fenn, abban az esetben mindenképpen az Oase Peridox-ot válasszuk!

Az Home Pond Attack Pond és az Oase Peridox a sávos beszórás után nagyon gyorsan hat. 24 órán belül tisztává varázsolja tavunkat.  A készítmény a fonalas algákkal, rothadó levelekkel, egyéb elhalt vízi növényekkel és más szennyeződésekkel (szerves anyagokkal) érintkezve oxigént szabadít fel, mely a szennyeződést a víz színére emeli fel. A szennyeződéseket az uszadékfelfogó (skimmer) fogja fel, vagy hálóval is ki lehet szedni. A felszabaduló oxigén oxigénnel dúsítja vizünket, támogatja a lerakódások oxidálódással történő bomlását, a nyári hónapokban csökkenti az oxigénhiány kockázatát a halaknál, hozzájárul a tavak biológiai egyensúlyához. A készítmény hatásának a gyorsasága függ a víz hőmérsékletétől, melegebb vízben gyorsabban hat, mint hideg vízben. A készítmény az összetételének megfelelő anyagokra bomlik szét (oxigén, víz és karbonát).  Az Home Pond Attack Pond-ot és az Oase Peridox-ot mindig a tó felszín nagysága, vagyis m2-re kell számolnunk. Síkbeszórással juttatjuk be por alapon. Mindig hagyjuk ki azt a helyet, ahová halaink elhúzódnak a szórás elől. Azt a részt másnap kezeljük le. Nem kell őket semmilyen formában stresszelni.

Adagolását itt tudod megnézni: Home Pond Attack Pond illetve Oase Peridox

 

 

Iszapmentesítés és foszfát csökkentés az OASE SchlixX és OASE SchlixX Plus iszapfaló baktériumiok segítségével

 

Oase Schlixx iszapmentesítő iszaplebontó iszapfaló szer 100g - Water & Garden OASE Schlixx Plus iszapmentesítő iszaplebontó iszapfaló 1 kg (20m³ vízhez) - Water & Garden

A komplett tókezelés azon fázisa, amikor már a fertőtlenítésen és a fonalasalga írtáson túl vagyunk. Jöhetnek az iszapfaló baktériumok a tavunkba. Idővel minden tóban képződik iszap, például növényi levelek, elhalt tavi növények, elpusztult mikroorganizmusok, haltáp maradványok, halürülék, bekerülő por ……… Ezek rothadási folyamathoz vezetnek (lásd. EFFEKTIV MIKROORGANIZMUSOK, mint prevenció) iszap képződik.  Ennek eredménye a zavaros és bűzös víz, illetve a korhadási folyamatok csökkenteni fogják a vízben az oldott oxigén mennyiségét. Ez a tókezelő szer iszapfaló, hasznos baktérium kultúrákat tartalmaz. Melyek segítségével megszabadíthatjuk a tavunkat az iszaptól és a köveken lévő lerakódásoktól.

AZ Oase Schlixx és az Oase SchlixX Plus a világon a legerősebb foszfátmegkötő. Az fonalalgák fő táplálékát képező foszfát megkötésével megakadályozza az algaképződést, illetve azok túlzott elszaporodását, valamint megköti a vízben előforduló nehézfémeket és a halakra veszélyes egyéb anyagokat. A tóban található ősszel visszavágott növényeink rothadásnak indulnak, amiből hihetetlen mennyiségű foszfát szabadul fel tavaszig folyamatosan, ezért van az, hogy többen is küzdenek tél végén a fonalalgával. Ezért is érdemes az őszi tókezelést is elvégeznünk, foszfátcsökkentést miatt is.

Hatása és előnyei:

 • 6 hétig dolgozik a vízfenéken és közben a szerves lerakódás 80%-át eltávolítja mindeközben aktív oxigént termel
 • Jelentősen csökkenti a szerves iszaplerakódást
 • Megköti a foszfátot és megakadályozza az algavirágzást
 • Rothadás és káros gázok képződése ellen hatásos szer
 • Megköti a vízben található nehézfémeket, illetve a halakra veszélyes egyéb anyagokat

Adagolása: 50 g/m3. Nagymértékű iszaplerakódás esetében dupla mennyiség javasolt! Fontos tudnivaló, hogy az Oase Schlixx-et nem lehet túladagolni!

Alkalmazása: a tó felületén síkszerű beszórással kell alkalmazni úgy, hogy előzőleg nem oldjuk fel!

 

Támogassuk a tavunk ökoszisztémáját hasznosbaktériumkultúrákkal

A tavunk tényleges ökoszisztéma indításához oltóanyagot juttatunk a vízbe. EM vagyis ,,Effectiv Mikroorganizmusok” használata elengedhetetlen a tóban. Az emAQUA egy mikrobiologiális ökoszisztéma, amely fotoszintetizáló baktériumokat, nitrifikáló baktériumokat, tejsavbaktériumokat, sugárgombákat valamint fermentáló (élesztő) gombákat tartalmaz nagy fajgazdagságban és megfelelő arányban. Ebben az ökoszisztémában mind obligált, anaerob, mind aerob baktériumok, sugárgombák, mikrogombák csoportjából akadnak képviselők, amelynek mindegyike megtalálja életfeltételeit és kölcsönösen segítik egymás hatékonyságát. Hatására a szerves anyag lebomlása nem rothadással megy végbe, hanem erjedéssel, aminek a következménye, hogy nem termelődnek kellemetlen szagok, és egyéb mérgező anyagok, gázok illetve iszap.

Az emAQUA hatásai:

 • Az üledékben lévő szerves anyagokat feltárja és azok a táplálékláncba épülve hasznosulnak
 • Csökkenti az iszapréteg vastagságát, ezzel egyúttal növeli a vízmélységet
 • Az algapopulációt visszaszorítja
 • Helyreállítja a vizek ökológiai egyensúlyát
 • Javítja a víz minőségét
 • Szerves anyagok lerakódása miatt keletkezett rothadási folyamatok, ezáltal a mérgező gázok megszüntetése
 • Segítségével tiszta, antioxidánsokban gazdag és szagtalan víz nyerhető

Adagolás:                                                                                                                                                                                                                                                                                                     •  szűrő és tóindítás tavasszal: 2 liter/10 m3
 •  szűrő és tó fenntartás: 1 liter/10 m3

Alkalmazás: A tó nagyságától függően a kimért mennyiség 2/3 részét töményen kell kijuttatni a tó vizébe. A másik 1/3 részét vízzel felhígítva (lehetőség szerint a tó vizével hígítsuk 1:10 arányban) kézi vagy motoros permetezőbe a tó felületére illetve a part menti részeire egyenletesen, teljes lefedettséggel kipermetezni. Lehetőség szerint a permetező porlasztófeje minél apróbb cseppekre porlasszon.Az újonnan kifejlesztett emAQUA technológia, amit már +5°C vízhőfok felett teljes biztonsággal használhatunk! Annyit érdemes tudni, hogy a nitrifikáló törzek lassabban szaporodnak a tóvízben, illetve 15 fokos vízhőfok felett szaporodnak intenzíven. Ezért érdemes a nitrifikáló törzset többszörözni.  A Velda Bacterial Filter start készítmény jelenleg a piacon az egyetlen olyan termék, amely csak nitrifikáló baktériumtörzseket tartalmaz, sok billió, több típusú nitrifikáló baktériumkultúrát.

 

Tó kezelés - Water & Garden Tó kezelés - Water & Garden

 

 

Szűrő indításhoz hatalmas segítséget nyújtanak az új innovativ gél formulájú baktérium kultúrák AquaForte BACTO GEL és az  AquaForte BACTO PEARLS Nekik köszönhetően a biofilm kialakulásának ideje 6-8 hétről 2-3 hétre csökkenthető. Ez tavasszal óriási előnyt jelent, hiszen hamarabb indul be a tó biológiai szűrése és ennek köszönhetően a halaink etetését is korábban kezdhetjük!          Ezzekkel a termékekkel érdemes tavasszal segítenünk még tavunk- és szűrőrendszerünk faunáját.

(szerkesztette: Water & Garden)

 

 

 

 

waterandgardenTavasz a kerti tavunkban 2. rész

Related Posts