Koi kiválasztása a  kerti tavunkba

Koi kiválasztása a  kerti tavunkba

Milyen fontos szempontok alapján válasszunk Koi-t a kerti tavunkba

 

Ha a Koi pontyról van szó, mit jelent valójában a „tökéletes”? Az igazság az, hogy a “tökéletes” minden egyes Koi-tulajdonosnál mást és mást jelent. Ne a fényképek alapján ítéld meg a halat. Az egyetlen módja annak, hogy biztosan olyan halat kapj, amely pontosan megfelel az elvárásaidnak, igényeidnek, ha eljössz halházunkba és személyesen megnézed kínálatunkat.

A “tökéletes” Koi-nak vannak bizonyos szubjektív tulajdonságai, amelyek meghatározzák a minőséget. Íme néhány tipp, amelyek segítenek megtalálni álmaid Koi-ját.

Minőség

Standard vagy Handpick Koi legyen

A standard koi tökéletes megoldás egy kezdő kerti tavába. Árban jóval olcsóbb, megfizethetőbb kategória. A standard koik csak annyiban különböznek a handpick koi-tól, hogy a színe, mintázata nem felel meg a fajta kritériumnak. De attól ugyanolyan szerethető Koi és szép éke a tónak! Különösen nagy odafigyeléssel, többször is átválogatott (handpick) Koik a tökéletes színnel, testalkattal és fajta jellemzőkkel rendelkeznek. A tenyésztők szigorú elvárások szerint a hal fejlődési szakaszaiban átválogatják az állományukat. Azok a Koik, akik megfelelnek ezen magasszintű kritériumoknak vagy várhatóan meg fognak felelni, ebbe a handpick kategóriába kerülnek. Gyakran előfordul, hogy egy-egy Koi aki nagyon ígéretesnek indult, később viszont el megy egy másik irányba. A következő szelektáláskor ezek a halak kiesnek ebből a magasszintű kategóriából és a standard kategóriába kerülnek.

Butterfly – Fátylas Koi

A fátylas koi egy gyönyörű és kecses koi fajta, amely az elmúlt években egyre népszerűbb lett. Míg a koi halak tenyésztésének hosszú története van Japánban, a fátylas koinak sokkal rövidebb és újabb története van.

A fátylas koi uszonyai testükhöz képest sokkal nagyobbak, mint más koifajtáké. Míg a normál koi testének és uszonyának testaránya általában 1:5, addig a pillangó koiké inkább 1:3, és ritka esetekben az uszonyuk olyan hosszúra nőhet, mint a testük. Ezek az uszonyok csak hosszabbak és szebbek lesznek, ahogy a koi korosodik.

Testalkat

Az egészséges Koi-nak hosszú, széles feje, áramvonalas formája és vékony teste van, ahol fontos a mintázat szimmetriája. A fej nem lehet aránytalanul nagy a hal testéhez képest, maximum a testhossz 1/3-a lehet. Érdemes ellenőrizni, hogy a test bármely részén nincs-e deformáció. A szokatlan csomók, dudorok, bemélyedések és hegek problémát jelezhetnek. Győződj meg arról is, hogy az uszonyok jó állapotban vannak, nem hiányosak vagy esetleg nincsenek e egyéb sérülések a halon.

A bőr minősége

A bőrnek csillogónak és fényesnek kell lennie. A Koi hámrétegét két csoportra osztjuk a típusától függetlenül.  Amelyeken pikkelyek vannak, Wagoinak, magyarul pikkelyesnek hívjuk. A másik csoport a – pikkely nélküliek – őket Doitsu Koi -nak nevezzük. A lényeg, hogy teljesen mindegy, hogy pikkelyes vagy pikkelyzet nélküli a Koi,  a lényeg, hogy fényesnek kell lennie.

Szín és minta

Bármelyik színt és mintát választod, ügyelj arra, hogy az egész halon egyenletes legyen. A színeknek mélynek, gazdagnak és erősnek kell lenniük, ne legyenek kifakult területek, de ne feledd, hogy a színek és minták változhatnak és fejlődhetnek, ahogy a hal öregszik.

A Koi pontyok megfelelő fejlődéséhez minimum 10 köbméteres tó kell, továbbá fontos, hogy legyen mély rész a tóban (1,40m – 2,0m) ahol télen vermelni tudnak: Gondoskodnunk kell a megfelelő szűrésről, mert a Koiknak kiváló vízminőségű tóra van szükségük. Győződj meg arról is, hogy halak védettek legyenek a madarak és más ragadozók ellen, hogy biztonságban tarthasd őket és sokáig tudj gyönyörködni bennük.

A koik színeinek a jelentése

Japánul a „koi” ugyanúgy hangzik, mint a „szerelem” vagy a „szeretet” szó, tehát a szeretet szimbóluma. A Koi szimbolizálja még a tiszteletet, az erőt, a szerelmet, a bátorságot, a szerencsét és az elkötelezettséget a Kínai és a Japán kultúrában, illetve a feng-shuiban.

Minden Koi színnek pozitív jelentése van a feng-shuiban. Viszont minden színnek más és más a jelentése, szimbolikája.

  • A fekete Koi

A fekete Koi a férfiasság jelképe, az apaságot, az erőt és a kitartást jelképezi.

  • A piros Koi

A piros Koi a nőiességet, az anyaságot és a gondoskodást jelképezi.

  • A kék Koi

A kék Koi jelképezi a békét és a nyugalmat. A vízben úszó kék hal nyugalmat áraszt, és a gyermekkorra utal.

  • Az arany Koi

Az arany Koi szimbolizálja a jólétet, a gazdagságot. Ha jólétet szeretnél magadnak, mindenképp legyen pár arany színű koi a tavadban.

Szépségük, egészségük megtartása véget etesd őket megfelelő KOI haltáppal!

waterandgardenKoi kiválasztása a  kerti tavunkba

Related Posts