Miért van szükségünk Zeolitra a tavunkban

A sokarcú ZEOLIT

 

Zeolit

Zeolit Plusz 16-32 mm

Zeolit por

Zeolit por

A zeolit nem csupán ammónia mentesítésére szolgáló ásványi kőzet. Mi tavasok, akvaristák elsősorban ezt a tulajdonságát ismerjük. Én egy picit mélyebbre ástam a témában és Dr. Mátyás Ernő gondolataival szeretném kiegészíteni, hogy mi mindenre is jó a zeolit, legyen az kő vagy por alakú formája ennek a sokarcú, különleges ásványnak.

 

BIOGÉN GÁZADSZORPCIÓ:

A természetes zeolitásványok sajátos belső szerkezete alkalmas CO2, NH3, H2S, SO2 és H2O molekulák gyors, reverzibilis adszorpciójára. Így pl. 1 g megfelelően kezelt zeolittartalmú őrlemény közel 1 dl normál állapotú ammóniát képes adszorbeálni. Ioncsere: A belső pórustér elektrosztatikailag kiegyenlítetlen. Kationjai a kationok affinitási rendjében kicserélhetők. Ezáltal részt vehetnek az élő szervezetek anyagcseréjében, növényeknél a gyökérszőrök, az állatvilágban az emésztőrendszer felületén járulnak hozzá a sejtek, szövetek ioncseréjéhez.

 

BACTERIOSZORBENCIA:

Egyes patogén baktériumfajok rendkívüli erősen kötődnek a zeolitszerkezetekhez. Így pl. a zeolitszuszpenzió alkalmas staphylococcus vagy E-coli baktériumállományok embrionálódásának gátlására, koncentrációjának csökkentésére. Ilyen vonatkozásban kapnak szerepet a természetes zeolitok nemcsak az iparszerű állattenyésztés, de emberi egészségügy aktuális problémáinak megoldásához is. A szorbencia mellett egyes baktériumok sejtmembránján a zeolitok ioncseréje membránzavart okoz. A membránzavar gátolja a baktériumok pl. meningococcus, streptococcus embrionálódását. A természetes zeolitok így új szelektív fertőtlenítési lehetőségeket hordoznak.

 

ANTIPARASITICUS HATÁS:

Egyes paraziták szaporítósejtjei, oocystái, zeolitkristályokkal érintkezve ugyancsak membrán-zavart szenvednek el a sejtfalon. A paraziták szaporítósejtjei néhány órás zeolitos kezelés után nem embrionálódnak, majd elpusztulnak. – Vegyi, testidegen anyagok nélküli állat és humán egészségügyi problémák sorának megoldása kínálkozik tehát természetes zeolitokkal.

 

BIO-KOHERENCIA:

A zeolitok, mint alacsony nyomáson és hőmérsékleten képződő ásványi rendszerek, az élet keletkezésének és törzsfejlődésének anyagi velejárója, szükségszerű részei a földi élő anyag környezetének. Az élő szervezetek baktériumflórája rezisztens a zeolit ásványokra. Ezek az anyagok az élő szervezetekbe, azok rendszereibe károsodás nélkül bevihetők. Ez a tulajdonság nemcsak testkoherens hordozóanyag rangra, de egyenesen gyógyszeripari, élelmiszeripari alkalmazásra jelölik a természetes zeolitásványokat.

 

BIO-, NYOM-, RITKAELEM-TARTALOM:

A zeolitok mellett szükségszerűen jelenlevő savanyú vulkáni üveg egész sorozat biológiailag fontos nyomelemet hordoz. Ezek az élőszervezetek számára fontos elemek a zeolitos kőzetekből felvehetőek. Íz-, zamatanyagok kialakítása, s az idegrendszer nyomelemes hiánybetegségeinek kezelése egyaránt alapozhat erre.

(Dr. Mátyás Ernő gondolataiból összeállítva és saját tapasztalatinkkal bővítve szerkesztette Water and Garden)

 

Összegzésként elmondhatjuk, hogy a zeolitok ioncserélő kapacitásuk révén alkalmasak arra, hogy a vízbe juttatva biztosítsák a növények és a halak számára a szükséges esszenciális elemeket, melynek eredményeként hiánybetegségeket is megszüntethetnek.

Megszünteti az ammóniát, a stabilizálja a víz pH értékét, életteret teremt a hasznos baktériumok számára, csökkenti az algásodást, a zöld vizet megszünteti.

Csökkenti a baktérium és parazita nyomást a vízben, ásványi anyagokat pótol, támogatja az immunitást.

Alkalmazásuk és adagolásuk a webshopunkban olvasható:

👉👉 ZEOLIT plusz 16-32 mm

👉👉 ZEOLIT por 

 

 

 

waterandgardenMiért van szükségünk Zeolitra a tavunkban