Tavasz a kerti tavunkban 1 rész

Tavaszi protokoll

Mindannyian várjuk a tavaszt. De nem csak várni kell, hanem felkészülni rá! Eljött az ideje, hogy összekészítsük, beszerezzük azokat a dolgokat, amelyek biztosítják tavunk és halaink egészségét. Hiszen a hosszú tél alatt bizony sok minden történt halainkkal és tavunkkal is. Mi a sorrend? Ezt sokan kérdezitek, ezért leírom nektek.

                                                                               

 • Kísérjük figyelemmel tavunk hőmérsékletét
 • Takarítsuk ki a szűrőnket
 • Gondoskodjunk a szűrőben hasznos baktérium kultúrákról
 • Aktiváljuk a szűrőt
 • Oltsuk be tavunkat hasznos baktérium kultúrákkal, iszapfaló baktériummal
 • Vásároljunk tóhőmérőt, ha nincs!
 • Ne tegyünk semmit, a szűrőindításon kívül, amíg a vízhőfok 10-12 °C alatt van
 • Végezzük el a vízteszteket
 • Ha szükséges takarítsuk ki
 • Végezzük el a tó kezelését
 • Fertőtlenítsük a tó vizét (paraziták, baktériumok, gombák elpusztítása)
 • Végezzük el a szükséges tó kezelő kezeléseket
 • Halaink immunerősítése
 • A vízhőfoknak megfelelő, könnyen emészthető haltáp beszerzése

Valószínű, hogy vannak akik ezeket a protokollokat túlzásnak tartják. Megpróbálom leírni miért is nem az.

Amikor tavat építünk meg tettük az első lépést egy felelősségteljes hobbihoz. Igyekszünk tudásunkhoz mérten a telepítendő halainknak megteremteni az optimális környezetet. Végre kész a tavunk! Megvásároljuk kedvenceinket és sokan úgy gondolják, hogy ezzel kész is minden. Kész a tó, van benne hal, már csak az a dolgunk, hogy hátradöljünk és gyönyörködjünk benne. És egyszer csak elindul a lavina………… algásodik, betegek a halak, pipálnak a halak, nem nőnek a halak, beposhad a víz, tele van iszappal….., hát igen, ilyenkor jön az, hogy én nem akarom ezt csinálni, senki sem mondta, hogy ezzel ennyi nyűg lesz. Inkább betemetem………Nos mindenre van megoldás természetesen. Ha hátradőlve szeretnél gyönyörködni a tavadban, akkor egy évben kétszer el kell végezned a protokollt, tavasszal és ősszel. Utána már csak a legszebb feladat hárul rád….. etetni a kedvenceidet és közben gyönyörködni bennük.

Sokszor fogjátok tőlem hallani ezt a szót : PREVENCIÓ

Nos, mit kell tennünk, ahhoz, hogy halaink és tavunk is egészséges legyen? Azt, amit magunkkal vagy gyermekeinkkel teszünk tavasszal!Ez pedig a megelőzés (prevenció)! A megelőzés mindig fontosabb, mint a már meglévő problémát leküzdeni. Ismerjük a tavaszi fáradtságot, gyengeséget? Mi nem eszünk vitamint tavasszal? Halaink is hasonlóan érzik magukat, mint mi. Szóval nekik is ugyanúgy, mint nekünk szükségük van vitaminokra.

Gondoljunk arra, hogy halaink vermelési ideje 3-4 hónap volt. Mi történt velük ez idő alatt? Felhasználták tartalékaikat. A hőingadozások miatt stresszesek, fáradtak és gyengék. Ezért fogékonyabbak a betegségekre is. Tavunk is pihent a növényekkel együtt. A hasznos baktériumok egy része elpusztult, a biológiai szűrés megszűnt 3-4 hónapra. Vizünk tele lett foszfáttal, ezért is találunk ilyenkor rengeteg fonalas algát és lebegő algát.

Itt az ideje, hogy a tavaszkor megszokott protokollt elkezdjük, ahogy azt az időjárás is engedi nekünk.

FONTOS és nem győzöm hangsúlyozni, hogy nem mindegy, hogy mikor és mit teszünk. Tókezelést csak abban az esetben kezdhetjük meg, ha tavunk vize stabilan 10°C felett van! Mit jelent ez? A tartós 10°C az éjszakai vízhőmérsékletet is jelenti, tehát nem csak a nappalit!

Tavasz a tóban című leírásomat az alábbiak szerint rendszereztem:

 1. rész: Tavaszi protokoll
 2. rész: Tókezelés, fertőtlenítés, vízbeállítás
 3. rész: Hasznos baktériumok elengedhetetlen szerepe tavunk ökoszisztémájában
 4. rész: Koik immunerősítése és megfelelő táplálása
 5. rész: Spirulina jótékony hatása

Szerző: Water & Garden

 

waterandgardenTavasz a kerti tavunkban 1 rész