A koik etetése

A koik etetése

 

Többféle jó minőségű haltáp és hal csemege létezik már hazánkban. Amit mindenképpen tisztáznunk kell, hogy megértsétek az etetési folyamatot, az a halak felépítése.

Láthatjuk, hogy a koiknak (pontyféléknek) nincs gyomruk. Ezért az emésztés a hosszú bélcsatornájukban folyik. Ha túl gyakran etetjük őket a felvett táp nagy része emésztési folyamat nélkül kerül vissza a vizünkbe, szennyezve, megterhelve azt. Ha hidegben – amikor halaink életfunkciói lelassulnak – etetjük őket, tudnunk kell, hogy a lelassult szervezetük nem fogja tudni feldolgozni a tápanyagot, sőt ki sem képes üríteni azt. Így elpusztítjuk őket!

Hagyjuk őket egészségesen pihenni. Ha megéheznek fognak találni maguknak vitaminokban gazdag algákat, fitoplanktonokat és zooplanktonokat amikor már +5 fok alatt van a vízhőmérsékletünk. (Ez nem vonatkozik a steril vizekben, medencékben tartott halakra!)

5 °C alatt

Amikor a tó vizünk hőmérséklete 5°C alatti NE ETESSÜNK !

A halaink már hibernált állapotban vannak (még ha mozgolódnak is) nem tudják feldolgozni az általunk bejutatott tápot semmilyen formában.

5-10 °C

Ha a tavunk vízhőmérséklete 5 és 10 °C közötti hetente 2-3 alkalommal etethetünk. A mennyiségre mindenképpen  ügyelnünk kell. Csak annyit adhatunk nekik, amennyit egy percen belül elfogyasztanak és nem többet. A megmaradt eleséget hálóval távolítsuk el, hogy ne terhelje vizünket. Az etetés mindig 10 és 14 óra közötti időszakban történjen, mert ekkor melegebb az idő és a víz is. Figyelnünk kell arra, hogy a halaink aktívak-e, amennyiben nem vagy a víz hőmérséklete csökken ,azonnal hagyjuk abba az etetést.

10-15 °C

10-15 °C tóvíznél már naponta kétszer etethetünk. De! És ott a de, továbbra is figyelnünk kell a koik aktivitását. Csak akkor tápláljuk őket, ha igazán éhesek. Figyelnünk kell a vízhőmérsékletét is. Ha csökken a vízhőmérséklet ellenőrizzük a halaink aktivitását. Dobjunk be pár szem tápot és nézzük meg hogyan reagálnak és csak ezek után fogjunk az etetéshez.

Csak KÖNNYEN EMÉSZTHETŐ tápokat, lehetőség szerint búzacsírás Coppens wheat germ, Coppens Spirulina jó minőségű tápokkal etessünk. Szintén igyekezzünk a nap melegebb szakában etetni, hogy legyen idejük evés után is aktív mozgásra.

15-20 °C

Ebben a hőmérséklet tartományban szintén napi 1-2 alkalommal etessünk fürkészve kedvenceink aktivitási szintjét. Ahogy a víz hőmérséklete csökken, a koik emésztőképessége is csökken. Továbbra is célszerű, ha mi etetünk és nem bízzuk ezt másra ebben az időszakban. Különös figyelmet kell szentelnünk a táp adagoknak, inaktivitás ideje alatt ne kínáljunk tápot halainknak. Ha a viz hőmérséklete nem stabil, az etetést a nap melegebb óráiban végezzük. Coppens Grower, Coppens Orange.

20 – 30 °C

Ha a tóvizünk már stabilan 20 és 30°C közötti tartományban van naponta 2-4 alkalommal, kisebb adagokban etethetünk. A kézhez szoktatás is jóval könnyebb, ha halaink naponta többször találkoznak velünk. Ezen a hőmérsékleten a legaktívabbak halaink. És itt már színezést vagy növekedést elősegítő tápot, fehérjedús csemegéket is adhatunk. A kisebb adagokban, gyakran etetés a halak súlyának növekedéséhez vezet. A takarmány mennyiségének meghatározásakor mindig ellenőrizzük a vízminőséget és az aktivitási szintet. Mindig ügyeljünk arra, hogy napfelkelte után 1-2 óráig ne etessünk! Miért? Azért, mert éjszaka a víz oxigéntartalma csökken!  A vízben élő növények oxigént termelnek, de csak nappal. Éjszaka oxigént vonnak el a vízből!

30 °C felett

Nyári melegben ha vízhőfok 30 °C feletti vegyük vissza az etetések számát napi 2 alkalomra nagy testű koiknál és napi 4 alkalomra a kis testű koiknál. Magasabb vízhőmérsékleten a koi elveszíti az étvágyát. Ilyen esetben ismét könyen emészhető növény alapú tápokat alkalmazunk Coppens Wheat Germ és Coppens Spirulina tápokat. Ha halainkat egészségesen akarjuk táplálni, kisebb adagokban ismét könnyen emészthető, búzacsírás tápokkal tegyük. Próbáljuk meg a víz hőmérsékletét csökkenteni árnyékolással, ha szükséges 10-15 % vízcserével. A kisméretű koikat kevésbé érinti a magasabb hőmérséklet, így ők kisebb adagokban több alkalommal (maximum 4) is kaphatnak eleséget.

A megadott hőmérsékletek általánosak. Mindenki maga ismeri a legjobban halai étkezési szokásait és tava kondícióit. Ha bárkinek problémája adódna keressen fel nyugodtan. De soha ne feledjétek :

Ne etessétek túl! Ne feledjétek, hogy a kevesebb etetés mindig jobb, mint a több!

Mindig ellenőrizzük az etetést annak érdekében, hogy ne maradjon maradék. Ha az etetés után a táp a vízben marad, azonnal vegyük ki, hogy elkerüljük a vízminőségi problémákat. Tavasszal a tó szűrésének elindításakor kevesebbet etessünk, várjuk meg amíg a szűrőrendszer befejezi az első ciklust és megteremti a megfelelő baktériumkörnyezetet. Bio startereket vagyis hasznos baktérium kultúrákat kell juttatnunk a tavunkba és a szűrőkbe tavasszal, amikor már megfelelő hőmérsékletű a vizünk. A megfelelő vízhőmérséklet azért fontos, hogy ezek a baktériumok tudjanak szaporodni. A nitrifikáló baktériumok szaporodásának optimális hőmérséklete 25-30 °C. 18 °C alatt a növekedési ütemük kb. 50%, viszont 0 °C alatt elpusztulnak. Ezért 12-15 °C vízhőmérsékletnél már kezdhetjük tavuk és szűrőrendszerünk beoltását.

Ha valami szokatlan történik (hirtelen hőmérsékletváltozás, instabil vízminőség vagy betegség) abba kell hagyni az etetést vagy csökkenteni kell az adagot, amíg az állapot normalizálódik.

Különös figyelmet kell fordítani tavasszal, amikor újra kezdjük a ciklust. Csak könnyen emészthető tápokat használjunk. Ez elősegíti a halak számára az emésztőrendszer hatékony visszaállítását, csökkentve a betegségek valószínűségét.

Tavasszal és ősszel gondoskodjunk halaink immunerősítéséről is. Megfelelő készítmények állnak már rendelkezésre folyékony és táp formájában, amelyek gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban, prebiotikumokban pl: aloe vera, propolisz, spirulina, chlorella, calendula,echinacia, curcuma, ginger, astaxanthin, inulin, ginko biloba, eucalyptus, ginseng, ACDE vitaminok

 

adminA koik etetése

Related Posts