EmAQUA az ideális probiotikum

EmAQUA az ideális probiotikum

 

Emaqua, mint probiotikum

Miután a halak immunrendszerének 70%-a a bélrendszerük, így igyekszem részletesen keírni miért is fontos az emAQUA használata és mitől is elengedhetetlen immunerősítő.

Az emAQUA, mint sokan tudjátok egy folyékony aktivált hasznosbaktérium kultúra és már sokan használjátok tókezelés, tó víz beállításához. Most szeretném bemutatni egy másik jótékony oldalát is nektek, ami talán a legfontosabb tulajdonsága. Az emAQUA egy mikrobiologiális ökoszisztéma, amely fotoszintetizáló baktériumokat, tejsavbaktériumokat, sugárgombákat, valamint fermentáló (élesztő) gombákat tartalmaz nagy fajgazdagságban és megfelelő arányban. Ebben az ökoszisztémában mind obligált, anaerob, mind aerob baktériumok, sugárgombák, mikrogombák csoportjából akadnak képviselők, amelynek mindegyike megtalálja életfeltételeit és kölcsönösen segítik egymás hatékonyságát.

Fotoszintetizáló baktériumok:

A legfontosabb szerep a fotoszintetizáló baktériumé, ő segíti a többi mikroorganizmus tevékenységét és egyben hasznosítja is az általuk termelt anyagokat (szimbiózis). A fotoszintetizáló baktériumok önálló, és önmagukat fenntartani képes mikroorganizmusok. Ez a baktérium hasznos vegyületeket állít elő a szervesanyagokból, káros gázokból, a nap energiáját és a víz hőjét használva energiaforrásként. A hasznos vegyületek között megtalálhatóak az aminosavak, nukleinsavak, bioaktív anyagok, cukrok – mind olyan vegyület, ami elősegíti a halak egészséges fejlődését.

 

Tejsavbaktériumok:

A tejsavbaktériumok erős fertőtlenítő hatású tejsavat termelnek. Elnyomják a káros hatású mikroorganizmusokat és növelik a szerves anyag átalakulásának gyorsaságát. A tejsavbaktérium meghatározó szerepet tölt be az emésztőrendszer egészségének megőrzésében. A halak szervezete igyekszik szimbiózisban élni a bélflóra több mint 400 baktériumfajával.
Élettani szempontból a bélflóra összetétele egyensúlyban van. Ez az egyensúly azonban felborulhat, többek között az alábbi tényezők következtében:

– különböző fertőző és nem fertőző betegségek,

– anyagcserezavar,

– ismétlődő stresszhelyzetek,

– nem megfelelő táplálkozás,

– gyakori antibiotikumos kezelés.

Egy egészséges szervezet esetében az emésztőrendszerben élő baktériumok dinamikusan működő közösséget alkotnak. Meghatározó szerepük van ebben a” jótékony” baktériumoknak és közöttük a tejsavbaktérium kiemelkedő. A tejsavbaktérium annak köszönheti a nevét, hogy tejcukorból és egyéb cukrokból tejsavat és különböző szerves savakat képes előállítani. A tejsavbaktérium jótékony hatásának köszönhetően a kóros, valamint a rothadást előidéző baktériumok elpusztulnak. A tejsavképzés következtében ugyanis csökken a bélben a környezet pH értéke, amely kedvezőtlen a rothadást előidéző baktériumok számára. A tejsavbaktérium továbbá K vitamint termel, továbbá fontos a szervezet számára a tejsavbaktérium bakteriocin-termelő képessége is. A bakteriocinek olyan antibiotikus tulajdonsággal rendelkező peptidek vagy proteinek, amelyek megakadályozzák a kóros és a rothadást előidéző baktériumok túlszaporodását. A tejsavbaktérium azon mikroorganizmusok csoportjába tartozik, amelyek halaink szervezetében fenntartják a mikrobiális egyensúlyt, és ezért a tejsavbaktériumokat barátságos, vagy jótékony baktériumoknak is nevezzük. Tejsavbaktérium a bélrendszer egész hosszában található. A tejsavbaktérium fő feladata az, hogy megőrizze egészségünket. A bélben található tejsavbaktérium közvetlenül védi a bél nyálkahártyáját a kórokozó baktériumokkal szemben, így a jelenléte, valamint anyagcsere tevékenysége a nyálkahártya első védelmi vonalát képezi a szervezetük számára.

 

Sugárgombák (Aktinomyceták):

A felépítésüket tekintve a gombákra hasonlítanak, de valójában baktériumok. Olyan vegyületeket termelnek a fotoszintetizáló baktériumok által kiválasztott aminosavak és szerves anyag felhasználásával, amelyek képesek elnyomni a káros gombákat és baktériumokat.

Fermentáló gombák:

A fermentáló gombák, mint pl. az Penicillium vagy az Aspergillus a szerves anyagok gyors átalakítása révén alkoholt, észtereket és a káros mikróbák elszaporodását gátló vegyületeket állítanak elő. Ezzel megakadályozzák a káros élősködők, férgek elszaporodását.

Az emAqua pH értéke 7-8 között található és alkalmas a fentiekben leírt káros baktériumok elpusztítására. Ha az emAQUA pH értékét lecsökkentjük 4-5 közé tökéletesen alkalmas a vírusok ellen is!

Amennyiben nem tavat kezelünk, hanem probiotikumként alkalmazzuk érdemes a legintenzívebb etetésnél alkalmazni. Közvetlen etetés előtt öntsük a tó vízbe töményen, hígítás nélkül az etetési helyre, hogy halaink beleússzanak etetéskor. Ajánlott alkalmazás kúraszerűen, mint probiotikum, immunerősítés céljából négy hétig heti 1liter/10 köbméter dózisban. Amennyiben antibiotikumos kezelés után, a gyógyszeres kúrát befejeztük, ami általában 6 nap érdemes egy héten át háromszor alkalmazni, hogy visszaállítsuk a legyengült bélflórát szintén 1liter/10köbméter dózisban, hígítás nélkül.

 

Írta és szerkesztette: Water & Garden

 

AkosEmAQUA az ideális probiotikum