Miért veszítheti el a Koi a színét?

Miért veszítheti el a Koi a színét?

 

A Koik egyik leglátványosabb tulajdonsága, és a legfontosabb dolog, ami elválasztja őket a hagyományos vadpontyoktól, fantasztikusan széles színskálájuk. Az édesvízi tavihalak más fajaival ellentétben a Koi nemcsak formában és méretben, hanem számtalan színmintában is megtalálható, és elsősorban ezek az egyedi szín változatok, kompozíciók vonzzák a legtöbb embert ehhez a csodás hobbihoz.

Koi tartóként törekednünk kell arra, hogy halaink boldogok és egészségesek legyenek, ami egyben elősegíti, hogy halaink egész életükben erős és élénk színt tudjanak fenntartani. Sajnos néha olyan dolgok történhetnek, amelyek miatt elkezdheti elveszíteni színét, amely az idő múlásával fokozatosan el is tud halványulni. Ha a Koink színe megváltozik az bizony környezeti problémát is jelezhet, vagyis valamivel nem elégedett, ami stresszt vagy kényelmetlenséget okoz számukra.

A Koi színvesztés gyakori okai:

 • Gyenge vízminőség
 • A víz hőmérsékletének változásai
 • Stressz
 • Immunrendszer gyengülés
 • Rossz táplálkozás (alacsony minőségű vagy romlott takarmány)
 • Sérülés, paraziták vagy betegség
 • Új környezet
 • Ragadozó támadások
 • Ívás utáni stressz

A Koi a fenti környezeti problémák miatt gyakran elveszíti színét, de előfurdulhat, hogy ez egy természetes folyamat és semmi teendőnk vele. Például a Koi az életkorának előrehaladtával természetesen elhalványul, ezért az idősebb Koi a fiatal és növekvő halak színéhez képest kevésbé tűnik élénknek. Néhány Koi ahogyan öregszik egyszerűen megváltoztatja a színét, veszít a pigmentekből, mint ahogyan mi is őszülünk. Ez egy teljesen természetes folyamat.

Hasonlóképpen, az ívás során is elveszítheti a színét, az ívási folyamat által okozott stressz miatt, de ez gyakran átmeneti, és utána visszatér, ha ez a hal még egészséges.

Ha halunk nem idős vagy nem ívik, vagy a színváltozás meglehetősen gyors, akkor a legjobb, ha a tünetek súlyosbodása előtt megpróbáljuk megállapítani a színvesztés okát. Halaink boldogsága rajtunk Koi tartókon múlik, és minél boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak, annál egészségesebb lesz a színük is!

 

Változhat-e egy fiatal Koi színe?

Igen! Sokunkat vonzanak a fiatal Koi-k, mivel gyakran rendkívül élénknek és színesnek tűnnek, de a látott szín egyáltalán nem egy életre szóló garancia. Amikor a Koi növekszik, fejlődik megváltoztatja a színét és a mintázatát, és néhányan néhány év múlva a foltosról egészen egy tónusra (gyakran fehérre) válhatnak. Szegény gének! Ez normális és nem kontrollálható, bár néha jobb a vásárlás kimenetele, ha ellenőrizni tudjuk a halak vérvonalát. Általában Sansai-Yonsai (3-4 éves) korukra alakul ki stabilan a domináns, genetikailag hozott szín és erőteljes mintázat, amit természetesen egészséges tartás mellett képes is megőrizni. Ezért érdemesebb, idősebb Koi-t vásárolni, mivel egy fiatal Koi igazából olyan, mint a szerencsejáték. Ha mindenképpen fiatal halat szeretnél, akkor érdemes odafigyelned a halak vérvonalára, a tenyésztő kilétére. Megjegyzem a genetika más dolgokat is elárul, például a Koi egészségességét és más fontos szempontokat.  Leggyakrabban egy Koi egyszerűen azért veszíti el a színét, mert gyenge génállományból származik. A szelektív tenyésztésnek számos generációjára van szükség ahhoz, hogy ki tudjanak alakítani egy erős vérvonalat, amely folyamatosan jól teljesít (jól hozza a szülők, nagyszülők genomját, színét, mintázatát) és az idő múlásával meg is tartja azt. A neves Koi farmok, tenyésztők megtanulták, hogy általában jobb egy vagy két csúcsminőségű Koiba befektetniük, mint számos kevésbé rossz minőségűbe. Természetesen ezekért a Koi-kért magasabb árat kérnek, mert genomjuk nyomon követhető és dokumentálható, lehetővé téve annak felmérését, hogy növekedési ütemük, színeik és testalkatuk valószínűleg hogyan fejlődik az idő múlásával. Megfelelő gondozás és megfelelő környezet mellett az erős és jó genetikával rendelkező Koi folyamatosan szépül, és élete nagyrészében megőrzi szépségét, sok éves élvezetet biztosítva gazdájának.

A legtöbb olcsó Koi-t nagy mennyiségben állítják elő, hogy kielégítsék a fényes és mutatós valami iránti igényt. Az alsóbbrendű vérvonalból származó Koi könnyen tenyészthető. Könnyen eladhatók is, különösen fiatalon, kicsinek mutatósak, élénk színűek és szépek is. Ettől ők nem lesznek rossz halak! Csupán azt kell tudomásul venni, hogy mivel nem egy nyomon követhető vérvonalból származnak, idősebb korukban valószínűleg elveszítik színüket. Az instabil vérvonalból származó halak az életük első két évében tetőznek. Nagyszerűen mutatnak, de utána gyakran előfordul, hogy drasztikusan elhalványulnak.

Miközben halaid növekednek te is tehetsz színük fokozása érdekében, megszüntetni vagy elkerülni a színvesztés okait miközben növekszik, és ha szerencséd lesz és a genetikája is jó, a végeredmény még látványos is lehet!

 

A koi színesebb a hidegebb vízben?

Újra egy igen! Furcsának tűnhet azoknak, akik az európai Koi Show-kat – melyek leginkább nyáron vannak – figyelemmel kísérik, hogy a Koik színe télen intenzívebb. A legnagyobb és legfontosabb japán Koi Show-kat novemberben, decemberben és januárban, vagyis mindig télen tartják, és ennek jó oka van – a hidegebb víz fokozza a színt!

A hűvösebb vízhőmérséklet sokkal élénkebb színt hoz elő a Koiban, erősödő fehérek, vörösek és mélyülő feketék. A hűvösebb hőmérséklet miatt amikor abbahagyják az étkezést, színük intenzíven fokozódik. Ez a téli színesedés igaz a Showa, Sanke, Shiro Utsuri, Kohaku és gyakorlatilag a Koi minden fajtájára. A hidegebb hőmérséklet észrevehetően befolyásolja a sumi-t (fekete színt), a hidegebb víz miatt elmélyül és elsötétül, és ragyog, mint egy olajfestmény. Nyáron a Koi legtöbbje halványabb.

Hogyan tudjuk javítani a Koink színét?

Annak ellenére, hogy a szín tekintetében a legerősebb tényező a genetika, a kiváló minőségű ételek is szerepet játszhatnak. Kiváló minőségű és megfelelő összetételű Koiknak készült táppal etessünk, amely segíti a Koink növekedését, támogatja egészségét és színét. A haleledelben található színjavítók rendkívül fontosak. A Koikat olyan táppal kell etetnünk, amilyenre szükségük van színük felépítéséhez és fenntartásához. Sok Koi tartó, akik hobbiból tartanak Koit, azt gondolják, hogy a Koinak nincs szüksége színjavítóra, nos javaslom, hogy olvassanak utána a japán tenyésztők által használt tápok összetételére, meg fognak lepődni! Az egyetlen japán Koi tenyésztő, aki nem használ színfokozó tápot, az Omosako. Ez mondjuk érthető is, hiszen ő csak Shiro Utsuri-t (fekete-fehér Koi) tenyészt, amelyhez nincs szükség színjavítókra.

Jó szín létrehozása egy Koi-n olyan, mint egy jó minőségű olajfestmény. Az olajfestmény fényes és nagyon mély színekkel rendelkezik. Ezt úgy érhetjük el, hogy rétegről rétegre festéket viszünk fel a vászonra. A Koi nagyjából ugyanez. Annak érdekében, hogy színük mély és fényes legyen, évről évre rétegenként színréteget kell felvenniük. Ez csak minőségi Koi étel használatával érhető el, amely színjavító anyagokat, például karotint, paprikát és spirulinát tartalmaz. Ezt nem lehet egyik napról a másikra elérni, fel kell tudnunk építeni – ami természetesen időbe telik – amíg a haleledel színjavítói észrevehető eredményeket mutatnak.

A legtöbb színfokozó táp magas fehérjetartalmú, és a leghatékonyabban (napi több alkalommal) az első növekedési periódusban, júliustól augusztusig érdemes adnunk halainknak. Ha ebben az időszakban nem etetünk színjavító ételekkel, akkor elmulasztjuk a színépítés lehetőségét, és a következő ciklusra a következő évig várnunk kell.

A Koik etetésekor figyelembe kell vennünk, hogy színük növekedési ciklusuknak megfelelően változik. Nyáron például a Koi a növekedési szakaszának a csúcsán van, és hajlamos megnyúlni. Ez a nyúlás általában a színüket is ,,megnyújtja”. Ha hirtelen indítod növésnek egy erőteljesebb táppal (vagyis megpróbálod elérni, hogy a Koid hirtelen növekedjen, akkor számolnod kell azzal, hogy ,,kinőheti a színét”. Ha elveszítik a színüket, az bizony soha nem fog visszatérni, sajnos ez gyakran visszafordíthatatlan. Éppen ezért fokozatosan kell tápot váltanunk!

A megfelelő intenzív szín eléréséhez és megtartásához nem csak a szín javításán kell dolgoznunk, hanem a megfelelő növekedést is biztosítanunk kell, továbbá az immunrendszer erősítése is a feladatunk. Egy dísztóban, medencében élő Koi immunrendszere jóval gyengébb, mint egy természetes tóban élő társáé, ezért fontos feladatunk immunrendszerük erősítése, legyen az Malamix folyékony immunerősítő, Malamix immunerősítő táp, EmAQUA probiotikum, Coppens Spirulina haltáp, ami immunerősítő és remek színfokozó is egyben. A megfelelő növekedés érdekében pedig olyan haltápra is szükségünk lesz, ami biztosítja számukra a megfelelő fehérjét és zsírokat, mint a Coppens Grower. Amennyiben növekedés serkentő és színfokozó eledelt egyben szeretnénk adni kedvenceinknek, tehát nyári erőteljes tápban gondolkodunk tökéletes választás a Coppens Orange Koitáp, ami növényi alapanyagú színfokozókat is tartalmaz, illetve magas protein tartalma hozzájárul az intenzív növekedéshez is. További előnye, hogy ennek a növendék tápnak létezik 1,5mm-es szemcsemérete is és minden olyan anyagot tartalmaz, amire egy növendék Koi-nak szüksége van. Létezik belőle 3mm és 6mm szemcseméret is, így kifejlett Koi-k tökéletes tápláléka is júliustól augusztusig.

Fontos megjegyeznem, hogy a színfokozást is túlzásba lehet vinni! Ha túl etetjük őket nem csak kövér potykák lesznek, hanem a Koink fehér alapszíne, sárgás vagy zöldes árnyalatot kaphat.  Ez az elszíneződés általában ideiglenes, és az idő múlásával csökken, ha a víz hőmérséklete csökken, illetve, ha abba hagyjuk színfokozóval való táplálásukat. Én ősszel pont ezért Coppens Wheat Germ táppal zárom a szezont. Nem csupán a maga C-vitamin tartalma és könnyen emészthetősége miatt, hanem mert a búzacsíra segít a fehér szín hófehéren tartásában, vagyis a színfokozó által nem kívánatos fehérben található pigmentek eltüntetésében is!

Fontos, hogy mindig megbízható, kiváló minőségű haleledelt etessünk halainkkal. Érdemes körül nézni és olyan prémium Koi tápot beszerezni, ami kimondottan olyan gyártótól való, akik erre specializálódtak. Olvassuk el az összetevők listáját, hogy tudjuk, mit etetünk kedvenceinkkel, pont úgy, mintha gyermekeinket táplálnánk!

Még egy utolsó érdekesség!

Bár nem ajánlom a Koi-k alul táplálását, hozzá kell tennem, hogy a szín fokozható a Koi növekedésének megakasztásával. Amikor a Koi nem növekszik, a színe hajlamos elmélyülni. Miután hazaviszed érdemes előbb immunerősítést, stresszkezelést (Malamix folyékony immunerősítő vagy emAQUA) alkalmazni és nem pedig tömni, terhelni az amúgy is stresszes halat. Semmi baja sem lesz, ha 1-2 napig nem kap enni, sőt több szempontból is jobb neki. A karantén idején érdemesebb visszább venni táplálékát és könnyen emészthető táppal etetni Coppens Health, Coppens Wheat Germ vagy Coppens Spirulina tápokkal.

Csökkentsük a stresszt

Bármilyen stressz hatására a Koi gyorsan elveszítheti színét. A stressz egyik leggyakoribb oka a rossz vízminőség. Ha átlátszó, tiszta a vized, ne tévesszen meg, gondolván, hogy nincs semmi nem baj. A pH és az ammónia teszted normális értéket mutat, de lehet nitrit, nitrát, méreganyag, nehéz fém is a tóban. A legfontosabb, hogy a Koi-dat használd barométerként, különös figyelmet fordítva viselkedésükre. Mindig megmutatják nekünk, ha nem érzik jól magukat, ha tudod, mire kell figyelni. Az uszonyuk kipirult vagy rózsaszínű, lent vannak a tófenéken és nem mozognak, nem mozog az egyik kopoltyú, furán úszik, dörgölőznek a tófenéken, ugrálnak, villózva úsznak, feje lejjebb van és egy helyben úszik, pipálnak a vízesés alatt, vagy kedvetlenül lebegnek a vízben? Nézd meg a szűrődet. Elég nagy? Mikor tisztítottad utoljára? Kikapcsoltad a szűrőd kilenc órára a 35 fokos kánikulában, permeteztél esetleg te vagy a szomszéd? Még rosszabb (kérlek ne nevess) egyike azoknak a takarékos embereknek, akik éjjel kikapcsolják a szivattyút, szűrőt, levegőztetőt takarékossági szempontból. Így aztán jogosan merül fel a kérdés: nincs elég oxigén a vízben? Ez minden bizonnyal így is lesz, ami azt eredményezi, hogy halad stresszes lesz, elveszíti színét, ha csak előbb meg nem fullad!

Még egy jó tanács a stressz elkerülése érdekében. Ne nyúljunk a pH-hoz szakember véleménye nélkül! Csak a Hold képes irányítani a vízet, mi nem. Ha a tavad pH-ja (mindig azonos napszakban mérve) mondjuk 8,1 ne engedj a kísértésnek, hogy megváltoztasd. Ha belenyúlsz a pH-ba minden esélyed meg van rá, hogy összevissza fog ingázni, ide-oda fog ugrálni. Minden alkalommal, amikor pH-ingadozást okozol, Koi-dat stressz éri, sokkolja, ami nem csak színvesztéshez, de halálhoz is vezet. A pH-ingadozások általában több kárt okoznak, mint a stabil, de kissé magas vagy alacsony pH-érték. A Koi képes alkalmazkodni olyan pH-értékhez, amely kissé eltér az optimális értéktől, de nem képes alkalmazkodni a pH-ingadozásokhoz. Ha úgy látod, hogy halaid nincsenek valami jól, ne kezdj el játszadozni a pH-val és ne végezz nagy vízcserét, ehelyett adj egy kis sót a tóvízhez, hagyd abba pár napra az etetést és nézd meg van e javulás. Sokszor a kapkodás visszafordíthatatlan dolgokat idézhet elő.

Röviden összefoglalva, négy (öt) fontos irányelvet kell szem előtt tartanod Koid színének megőrzéséhez:

 1. Megfelelő kaja megfelelő időben
 2. Győződjünk meg róla, hogy csak mi etetünk vagy esetleg az egész család titokban
 3. Megfelelő vízminőség, szűrés és levegőztetés spórolás mentesen, lehetőleg 24 órában
 4. Nem nyúlkálunk a pH-hoz
 5. Szeresd és élvezd ezt a hobbit! Mindig használd a józan eszed. Keresd meg a probléma forrását, ami általában valami egyszerű dolog és ugyanolyan egyszerű lesz kijavítani is.

Öt. Keress nyugodtan, ha elakadtál! Én is szeretem a hobbim!

Írta és szerkesztette: Water & Garden

AkosMiért veszítheti el a Koi a színét?