Chouzubachi

Chouzubachi

Megvilágított kézi víz tál. Kézmosáshoz vagy kertekben díszítő elemként használt vízgyűjtő: általában kőből készül, bár ritka bronz- vagy kerámia példák is vannak. A ,,tál” fontos funkcionális, szimbolikus és művészi szerepet játszik a meghívott vendégek szempontjából. Mielőtt belépnének a teaházba vagy szobába * chashitsu茶室, a vendégek kezet és szájukat öblítik meg a chouzubachi-nál . Ez a gyakorlat a sintó szokása szerint a szentélybe való belépés előtti vízzel való megtisztulás.

A chouzubachi és a hozzátartozó kövek kombinációját a rusztikus * souan草庵 stílusú teakertekben * roji露 * * tsukubai -nak hívják.
A bentsukubai , a kő vízgyűjtője általában alacsony, és gyakran természetes kőből készül.
A chouzubachi és a hozzá tartozó kövek kombinációját a verandánál a * shoin 書院 stílusú teakertekben hachimae 鉢前-nek hívják . A hachimae chouzubachi 鉢 前 手 水 magas és hengeres alakúak, és általában * ensaki chouzubachi縁 先手 水鉢 -nek hívják.

A vágott kövekből készített Chouzubachi-k , amelyek korábban más funkcióval bírtak , például az épület vagy a lámpások részeként, * mitatemono chouzubachi見 立 物 手 水鉢 néven ismertek .
Jó példa a mitatemono chouzubachi-ra mindkét oldalon buddhista képeket tartalmazó medencék vannak, amelyek alapkőből * soseki 石 石, tengely touhin made, és * kasa 笠 régi kő pagodák * sekitou-ból készültek. A természetes kőből készült vízmedencéket * shizenseki chouzubachi -nak hívják .

A harmadik típusú, kreatív vízgyűjtőnek vagy sousaku chouzubachi創作 手 水鉢 kifejezetten vízgyűjtőként készültek. Chouzubachi neveket formai hasonlóság vagy metaforikus asszociáció alapján kapta. Például:
• a kúpos alakú természetes chouzubachit Fuji típusú * fujigata chouzubachi富士 形 手 水鉢 néven hívják
• a karakterre emlékeztető “Az ichi “一 * ichimonji 一 文
• hajókra emlékeztetõket * funagata chouzubachi 舟 形 手 水 vagy hajó típusnak nevezik
• a kimono着 物 hüvelyekre emlékeztetõket * sodegata chouzubachi 袖 形 手 水 鉢
• míg a törött üvegeket * shibaonkougata chouzubachi司馬温 公 形 手 水 a Sima Guang története után (Jp; * Shiba Kou司馬 公).

A chouzubachi meghatározó tulajdonsága minden esetben a vízpart * mizuana 水 穴, mind funkcionális, mind dekoratív példákban. A chouzubachi szót néha rövidítik mizubachi水鉢-ra.

AkosChouzubachi