Ősz a tóban

Ősz a tóban

 

Igen, eljött az ősz és tudom sokan arra gondolnak, hogy lesz még jó idő. De!

Itt az ideje elkezdeni előkészíteni a tó téli álmát.

Mindenekelőtt egy picit visszamennék az időben.

A tó őszi felkészítését már szeptember első heteiben szükséges elkezdenünk, amikor még a víz hőfoka 15-20 fok között van. Ehhez mindenképpen érdemes vízhőfok mérőt beszereznünk.

Gondoljunk arra, hogy halaink vermelési ideje több hónap. Hogyan készítsük fel őket kellőképpen?

Csakúgy, mint magunkat vagy gyermekeinket! Megelőzés (prevenció) mindig fontosabb, mint a már meglévő problémát leküzdeni! Nekem ez a meglátásom.

Immunerősítés:

Immunerősítéshez szükségük lesz vitaminokra, hasznosbaktériumokra. Kétféle módon juthatnak halaink ezekhez.

Az egyik lehetőség folyadék formájában Malamix gyógynövényes immun- és nyálkahártya erősítő folyadék, illetve az emAQUA folyékony hasznosbaktériumkultúra, amelyeket közvetlenül a tóvízbe adagolunk. Halaink ezt belélegezve kopoltyújukat átmosva viszik be a szervezetükve azt, ami intenzívebben hatásos, mint a táppal bevitt módszer.

A másik immunerősítési lehetőség, amikor vitaminos táp formájában adjuk halainknak a vitaminokat. Ilyen táp lehet a Malamix vitaminos immunerősítő haltáp vagy az Extra C-vitaminos búzacsírás haltáp.

A következő fontos lépés a víz fertőtlenítése:

Belementünk a tóba, minden látogató egyszer biztosan belenyúlt a vízbe, hogy odacsalogassa a halakat, békák, beleivott a kutya, macska, a madárürülékről ne is beszéljünk.

Én FMC-t használok erre a célra. Aktív gombás fertőzések, paraziták (Ichthyophthirius multifiliis/Darakór/, Trichodina, Costia Cholodonella) ellen, a rengeteg baktérium ellen, nem látható kisebb hám sérülések fertőtlenítésére tökéletes.

Fontos, hogy nem a halat kezeljük, hanem a tavat!

Az FMC összetétele: formaldehid (formalin)-ban feloldott Malachitzöld és Metilénkék. Ezt azért fontos tudni, mert 15 fokos vízhőmérséklet alatt kiválhat az FMC-ből a formalin! Az FMC a vízben pár nap alatt lebomlik, nem kell vízcsere.

Természetesen az UV is sokat segít a fertőtlenítésben, hiszen nem csak az algákat pusztítja, hanem a patogén gombákat, baktériumokat és vírusokat is folyamatosan kordában tartja.

Az FMC használatakor az UV lámpát kapcsoljuk ki, és amíg az FMC le nem bomlik (kb. 3 nap) ne kapcsoljuk vissza. Más gyógyszerekkel, illetve sós vízbe ne használjuk.

Ha esetlegesen aktív szén van a tóban azt ki kell venni a kezelés időtartama alatt, mert megköti az FMC hatóanyagait.

Biológiai iszapmentesítés: EmAQUA

Amikor oltóanyagot juttatunk a vízbe. EM vagyis ,,Effectiv Mikroorganizmusok” használata elengedhetetlen a tóban. (az EM kifejlesztője Teruo Higa japán mikrobiológus katató professzor és csapata volt).

Az emAQUA egy mikrobiologiális ökoszisztéma, amely fotoszintetizáló baktériumokat, tejsavbaktériumokat, sugárgombákat, valamint fermentáló (élesztő) gombákat tartalmaz nagy fajgazdagságban és megfelelő arányban. Ebben az ökoszisztémában mind obligált, anaerob, mind aerob baktériumok, sugárgombák, mikrogombák csoportjából akadnak képviselők, amelynek mindegyike megtalálja életfeltételeit és kölcsönösen segítik egymás hatékonyságát.

Fotoszintetizáló baktériumok:

A legfontosabb szerep a fotoszintetizáló baktériumé, ő segíti a többi mikroorganizmus tevékenységét és egyben hasznosítja is az általuk termelt anyagokat (szimbiózis). A fotoszintetizáló baktériumok önálló, és önmagukat fenntartani képes mikroorganizmusok. Ez a baktérium hasznos vegyületeket állít elő a szervesanyagokból, káros gázokból, a nap energiáját és a víz hőjét használva energiaforrásként. A hasznos vegyületek között megtalálhatóak az aminosavak, nukleinsavak, bioaktív anyagok, cukrok – mind olyan vegyület, ami elősegíti a halak egészséges fejlődését.

Tejsavbaktériumok:

A tejsavbaktériumok erős fertőtlenítő hatású tejsavat termelnek. Elnyomják a káros hatású mikroorganizmusokat és növelik a szerves anyag átalakulásának gyorsaságát.

Sugárgombák (Aktinomyceták):

A felépítésüket tekintve a gombákra hasonlítanak, de valójában baktériumok. Olyan vegyületeket termelnek a fotoszintetizáló baktériumok által kiválasztott aminosavak és szerves anyag felhasználásával, amelyek képesek elnyomni a káros gombákat és baktériumokat.

Fermentáló gombák:

A fermentáló gombák, mint pl. az Penicillium vagy az Aspergillus a szerves anyagok gyors átalakítása révén alkoholt, észtereket és a káros mikróbák elszaporodását gátló vegyületeket állítanak elő. Ezzel megakadályozzák a kellemetlen szagok keletkezését és a káros élősködők, férgek elszaporodását.

Ha az Effektív Mikrorganizmusok közössége felszaporodik a tóban, az egyéb kedvező hatású, őshonos mikroorganizmusok száma szintén növekedésnek indul, ami a mikrobiológiai ökoszisztéma kiegyensúlyozottságát eredményezi.

A mikroorganizmusok kedvező hatásai négy alapelven nyugszanak:

  1. Kiszorítás: kedvezőtlen vagy kórokozó hatású mikroorganizmus kiszorítása a fermentálandó közegből.
  2. Dominancia: az oltott mikroflóra működésének áthangolásával rothadás helyett erjedés megy végbe.
  3. Bioaktiv anyagok termelése: antioxidánsok, vitaminok termelése, amely segíti a halak egészséges fejlődését.
  4. Asztalközösség (Kommenalizmus): a fiziológiai csoportok együttműködése a táplálékforrások kialakításában.

 

Ennek az anyagnak az alkalmazásával a szerves anyag lebomlása nem rothadással megy végbe, hanem erjedéssel, aminek a következménye, hogy nem termelődnek kellemetlen szagok, és egyéb mérgező anyagok, gázok.

Az EM nélküli tavakban a lágyiszapban rothadási folyamatok mennek végbe az ott élő természetes lebontók miatt. Ennek a bomlásnak a végterméke pl. a kénhidrogén és a metán. Hirtelen légnyomás, hőmérsékletcsökkenéskor, illetve a vizek felmelegedésekor ezek a gázok kiszabadulnak az iszapból és oxigénhiányos állapotot, mérgezéseket okozhatnak.

Az EM által kialakított puffer hatás megemeli a környezet kémhatásást, ezáltal csökkentik a savanyodást, megszüntetik a kórokozó gomba-, és baktériumfajok életfeltételeit, végső soron kiszorítják azokat.

Az EM technológia olyan problémák megoldására is hatékony megoldást kínál, mint a szennyvíztisztítás és az élővizek, tavak lágyiszapmentesítése is. E módszer alkalmazásának eredményeként tiszta, szagtalan, antioxidánsokban gazdag vizet nyerhetünk.

Ezt alkalmazzuk tavasztól őszig. Természetesen tavasszal az egész tavat beoltjuk (tó inditás) és egészen ősz beálltáig heti egyszeri alkalommal a szűrőket kezeljük.  Miután a baktériumok szaporodnak és persze ez a cél, figyeljünk oda, hogy 15 fokos tóvíz hőmérsékletig használható eredményesen. Ami még nagyon fontos, hogy a hasznos baktériumok a szaporodásához elengedhetetlen az oxigén! Szóval a folyamatos vízátfolyás a szűrőkön elengedhetetlen. Ha leállítjuk a rendszert tudnunk kell, hogy elpusztulnak. Tehát erre figyeljünk mindenképpen és pótoljuk őket. Amit még fontosnak tartok megemlíteni, hogy a hasznos baktériumokkal frissen beoltott víz oxigént von el a tó vizéből, ez azért fontos tudnivaló, mert ha melegben, nyáron oltjuk a vizünket az veszélyt okozhat az éjszakai, amúgy is oxigénszegény vizünket még inkább leterhelhetjük, oxigénhiányos állapotot okozva halaink bajba kerülhetnek. Erre mindenképpen ügyelni kell!

Iszapmentesítés(Schlixx)

Idővel minden tóban képződik iszap, például növényi levelek, elhalt tavi növények, elpusztult mikroorganizmusok, haltáp maradványok, halürülék, bekerülő por ………

Ezek rothadási folyamathoz vezetnek (és itt lsd. EFFEKTIV MIKROORGANIZMUSOK, mint prevenció) iszap képződik.  Ennek eredménye a zavaros és bűzös víz, illetve a korhadási folyamatok csökkenteni foglyák a vízben oldott oxigén mennyiségét.

A Schlixx segítségével megszabadíthatjuk a tavunkat az iszaptól és a köveken lévő lerakódásoktól.

A OASE Schlixx a világon a legerősebb foszfátmegkötő. Az algák fő táplálékát képező foszfát megkötésével megakadályozza az algaképződést, illetve azok túlzott elszaporodását, valamint megköti a vízben előforduló nehézfémeket és a halakra veszélyes egyéb anyagokat.

Hatása és előnyei:

  • 6 hétig dolgozik a vízfenéken és közben a szerves lerakódás 80%-át eltávolítja mindeközben aktív oxigént termel
  • Jelentősen csökkenti a szerves iszaplerakódást
  • Megköti a foszfátot és megakadályozza az algavirágzást
  • Rothadás és káros gázok képződése ellen hatásos szer
  • Megköti a vízben található nehézfémeket, illetve a halakra

hogy előzőleg nem oldjuk fel!

Adagolása: 50 g/m3. Nagymértékű iszaplerakódás esetében dupla mennyiség javasolt.

  • veszélyes egyéb anyagokat

Alkalmazása: a tó felületén síkszerű beszórással kell alkalmazni úgy,

 

Írta és szerkesztette: Water & Garden

AkosŐsz a tóban