Ősz a tóban

Ősz a tóban

 

Igen, eljött az ősz és tudom sokan arra gondolnak, hogy lesz még jó idő. De!

Itt az ideje elkezdeni előkészíteni a tó téli álmát. Mindenekelőtt egy picit visszamennék az időben.

A tó őszi felkészítését már szeptember első heteiben szükséges elkezdenünk, amikor még a víz hőfoka 15-20 fok között van. Ehhez mindenképpen érdemes vízhőfok mérőt beszereznünk.

Gondoljunk arra, hogy halaink vermelési ideje több hónap. Hogyan készítsük fel őket kellőképpen?

Csakúgy, mint magunkat vagy gyermekeinket! Megelőzés (prevenció) mindig fontosabb, mint a már meglévő problémát leküzdeni!

Immunerősítés:

Immunerősítéshez szükségük lesz ásványi anyag utánpótlásra, vitaminokra, hasznosbaktériumokra. Ezekhez kétféle módon juthatnak halaink.

Az egyik lehetőség folyadék formájában, közvetlenül a tóvízhez adagolva juttatjuk halainkat vitamin és ásványianyag pótláshoz. Halaink ezt belélegezve, kopoltyújukat átmosva viszik be a szervezetükve azt, ami intenzívebben hatásos, mint a táppal bevitt módszer. Ne feledjük: ,,Ásványi anyagok nélkül a vitaminok semmilyen jótékony hatása nem érvényesül!”.                                                                    Komplex ásványi anyagok, vitaminforrások, hasznosbaktériumok, amelyeket közvetlenül a tóvízhez adagolva is és a tápanyagra is felvihetünk:

Kusuri Klay Minerálmix ásványi keverék (hidegvízhez is adható)

FOK Bio Factor ásványi por (hidegvízhez is adható)

Malamix gyógynövényes immun- és nyálkahártya erősítő folyadék

emAQUA folyékony hasznosbaktériumkultúra

AquaForte Lactic acid Tejsavbaktérium

Parazoryne immunerősítő és parazitataszító

Sabbactisun bakteriális fertőzést megelőző, kezelő és immunerősítő

(A termékekre kattintva tudod elolvasni jótékony hatásaikat)

A másik immunerősítési lehetőség, amikor vitaminos táp formájában adjuk halainknak az ásványi anyagokat, vitaminokat. Ilyen táp lehet a Malamix vitaminos immunerősítő haltáp vagy az Extra C-vitaminos búzacsírás haltáp vagy amit mi készítünk a fent említett termékeket tápra felvíve.

A következő fontos lépés a víz fertőtlenítése és a halak parazita nyomásának csökkentése:

Belementünk a tóba, minden látogató egyszer biztosan belenyúlt a vízbe, hogy odacsalogassa a halakat, nem kívánt látogatók – békák, siklók, vízi madarak – kiemelten magas fertőzés források, beleivott a kutya, macska, illetve a madárürülékben található baktériumok és paraziták.                      Továbbá arra is gondolnunk kell, hogy tavasszal halaink a hosszú vermelési idő után, kimerültek, gyengébb az ellenálló képességük. Ilyenkor jóval fogékonyabbak a parazita vagy más jellegű fertőzésekre. Mivel ellenállóképességük csökkent, így a paraziták és más betegségekkel szemben jóval fogékonyabbak. Egy erős immunrendszerű hal is a vermelési időszak után könnyen válhat a betegségek áldozatává, főleg, ha a tóban van legyengült példány, aki gazdatestként szolgál a paraziták komoly elszaporodásához, főleg ezen időszak alatt, amikor nem tudjuk a vízhőfok miatt kezelni tavunkat, hiszen  a paraziták képesek szaporodni hideg vízben is. Tavasszal – mint tapasztaltuk többször is – nem biztos, hogy az időjárás segít nekünk abban, hogy időben kezdhessük meg az esetleges parazita mentesítést, ezért javasolom az őszi parazitanyomás csökkentését.

A fertőzések elkerülése céljából, illetve a parazitanyomás csökkentése céljából a legköltséghatékonyabb az FMC. Komplex hatóanyagának köszönhetően megszünteti az aktív gombás fertőzéseket, egysejtű ektoparaziták (Ichthyophthirius multifiliis/Darakór/, Trichodina, Costia Cholodonella) túlszaporodását, a különböző baktériumtörzsek szaporodását, továbbá a nem látható kisebb hám sérülések fertőtlenítésére is tökéletes. Tudnunk kell azonban, hogy ezek a hatóanyagok a hasznosbaktériumainkat, a biofilmünket is károsítják. Tehát érdemes kezelés után pótolni azokat.

Fontos, hogy nem a halat kezeljük, hanem a tavat!

Az FMC összetétele: formaldehid (formalin)-ban feloldott Malachitzöld és Metilénkék. Ezt azért fontos tudni, mert 15 fokos vízhőmérséklet alatt kiválhat az FMC-ből a formalin! Az FMC a vízben pár nap alatt lebomlik, nem kell vízcsere.

Természetesen az UV is sokat segít a fertőtlenítésben, hiszen nem csak az algákat pusztítja, hanem a patogén gombákat, baktériumokat és vírusokat is folyamatosan kordában tartja.

Az FMC használatakor az UV lámpát kapcsoljuk ki, és amíg az FMC le nem bomlik (kb. 3 nap) ne kapcsoljuk vissza. A kezelés alatt a szűrőket TILOS leállítani! Ugyanis a szűrőben is megtapadhatnak a paraziták, gombacsírák és a megbetegedéseket okozó baktérium törzsek is. A kezelés alatt fontos, hogy megfeleő mennyiségű oxigént is biztosítsunk halainknak. Más gyógyszerekkel, illetve sós vízbe ne használjuk. Hideg vízben, 12 °C alatti vízhőfok esetén az FMC helyett használhatunk Malachitzöld vizesoldatot parazitamentesítés céljából.

Ha esetlegesen aktív szén van a tóban azt ki kell venni a kezelés időtartama alatt, mert megköti az FMC hatóanyagait. De a parazita nyomás csökkentésére számtalan tókezelőszer is alkalmas a fenntemlitteteken kívül. Kusuri, Sera termékek.

Biológiai iszapmentesítés: EmAQUA és Oase  Schlixx segítségével

Amikor oltóanyagot juttatunk a vízbe, EM vagyis ,,Effectiv Mikroorganizmusok” használata elengedhetetlen a tóban. (az EM kifejlesztője Teruo Higa japán mikrobiológus katató professzor és csapata volt).

Az emAQUA egy mikrobiologiális ökoszisztéma, amely fotoszintetizáló baktériumokat, tejsavbaktériumokat, sugárgombákat, valamint fermentáló (élesztő) gombákat tartalmaz nagy fajgazdagságban és megfelelő arányban. Ebben az ökoszisztémában mind obligált, anaerob, mind aerob baktériumok, sugárgombák, mikrogombák csoportjából akadnak képviselők, amelynek mindegyike megtalálja életfeltételeit és kölcsönösen segítik egymás hatékonyságát.

Fotoszintetizáló baktériumok:

A legfontosabb szerep a fotoszintetizáló baktériumé, ő segíti a többi mikroorganizmus tevékenységét és egyben hasznosítja is az általuk termelt anyagokat (szimbiózis). A fotoszintetizáló baktériumok önálló, és önmagukat fenntartani képes mikroorganizmusok. Ez a baktérium hasznos vegyületeket állít elő a szervesanyagokból, káros gázokból, a nap energiáját és a víz hőjét használva energiaforrásként. A hasznos vegyületek között megtalálhatóak az aminosavak, nukleinsavak, bioaktív anyagok, cukrok – mind olyan vegyület, ami elősegíti a halak egészséges fejlődését.

Tejsavbaktériumok:

A tejsavbaktériumok erős fertőtlenítő hatású tejsavat termelnek. Elnyomják a káros hatású mikroorganizmusokat és növelik a szerves anyag átalakulásának gyorsaságát.

Sugárgombák (Aktinomyceták):

A felépítésüket tekintve a gombákra hasonlítanak, de valójában baktériumok. Olyan vegyületeket termelnek a fotoszintetizáló baktériumok által kiválasztott aminosavak és szerves anyag felhasználásával, amelyek képesek elnyomni a káros gombákat és baktériumokat.

Fermentáló gombák:

A fermentáló gombák, mint pl. az Penicillium vagy az Aspergillus a szerves anyagok gyors átalakítása révén alkoholt, észtereket és a káros mikróbák elszaporodását gátló vegyületeket állítanak elő. Ezzel megakadályozzák a kellemetlen szagok keletkezését és a káros élősködők, férgek elszaporodását.

Ha az Effektív Mikrorganizmusok közössége felszaporodik a tóban, az egyéb kedvező hatású, őshonos mikroorganizmusok száma szintén növekedésnek indul, ami a mikrobiológiai ökoszisztéma kiegyensúlyozottságát eredményezi.

A mikroorganizmusok kedvező hatásai négy alapelven nyugszanak:

  1. Kiszorítás: kedvezőtlen vagy kórokozó hatású mikroorganizmus kiszorítása a fermentálandó közegből.
  2. Dominancia: az oltott mikroflóra működésének áthangolásával rothadás helyett erjedés megy végbe.
  3. Bioaktiv anyagok termelése: antioxidánsok, vitaminok termelése, amely segíti a halak egészséges fejlődését.
  4. Asztalközösség (Kommenalizmus): a fiziológiai csoportok együttműködése a táplálékforrások kialakításában.

 

Ennek az anyagnak az alkalmazásával a szerves anyag lebomlása nem rothadással megy végbe, hanem erjedéssel, aminek a következménye, hogy nem termelődnek kellemetlen szagok, és egyéb mérgező anyagok, gázok.

Az EM nélküli tavakban a lágyiszapban rothadási folyamatok mennek végbe az ott élő természetes lebontók miatt. Ennek a bomlásnak a végterméke pl. a kénhidrogén és a metán. Hirtelen légnyomás, hőmérsékletcsökkenéskor, illetve a vizek felmelegedésekor ezek a gázok kiszabadulnak az iszapból és oxigénhiányos állapotot, mérgezéseket okozhatnak.

Az EM által kialakított puffer hatás megemeli a környezet kémhatásást, ezáltal csökkentik a savanyodást, megszüntetik a kórokozó gomba-, és baktériumfajok életfeltételeit, végső soron kiszorítják azokat.

Az EM technológia olyan problémák megoldására is hatékony megoldást kínál, mint a szennyvíztisztítás és az élővizek, tavak lágyiszapmentesítése is. E módszer alkalmazásának eredményeként tiszta, szagtalan, antioxidánsokban gazdag vizet nyerhetünk.

Ezt alkalmazzuk tavasztól őszig. Természetesen tavasszal az egész tavat beoltjuk (tó inditás) és egészen ősz beálltáig heti egyszeri alkalommal a szűrőket kezeljük.  Miután a baktériumok szaporodnak és persze ez a cél, figyeljünk oda, hogy 15 fokos tóvíz hőmérsékletig használható eredményesen. Ami még nagyon fontos, hogy a hasznos baktériumok a szaporodásához elengedhetetlen az oxigén! Szóval a folyamatos vízátfolyás a szűrőkön elengedhetetlen. Ha leállítjuk a rendszert tudnunk kell, hogy elpusztulnak. Tehát erre figyeljünk mindenképpen és pótoljuk őket. Amit még fontosnak tartok megemlíteni, hogy a hasznos baktériumokkal frissen beoltott víz oxigént von el a tó vizéből, ez azért fontos tudnivaló, mert ha melegben, nyáron oltjuk a vizünket az veszélyt okozhat az éjszakai, amúgy is oxigénszegény vizünket még inkább leterhelhetjük, oxigénhiányos állapotot okozva halaink bajba kerülhetnek. Erre mindenképpen ügyelni kell!

Iszapmentesítés (Schlixx)

Idővel minden tóban képződik iszap, például növényi levelek, elhalt tavi növények, elpusztult mikroorganizmusok, haltáp maradványok, halürülék, bekerülő por ………

Ezek rothadási folyamathoz vezetnek (és itt lsd. EFFEKTIV MIKROORGANIZMUSOK, mint prevenció) iszap képződik.  Ennek eredménye a zavaros és bűzös víz, illetve a korhadási folyamatok csökkenteni fogják a vízben oldott oxigén mennyiségét, ami nyáron az oxigénhiányos, felmelegedett vízben komoly problémákat jelenthet.

A Schlixx segítségével megszabadíthatjuk a tavunkat az iszaptól és a köveken lévő lerakódásoktól.

A OASE Schlixx a világon a legerősebb foszfátmegkötő. Az algák fő táplálékát képező foszfát megkötésével megakadályozza az algaképződést, illetve azok túlzott elszaporodását, valamint megköti a vízben előforduló nehézfémeket és a halakra veszélyes egyéb anyagokat.

Hatása és előnyei:

  • 6 hétig dolgozik a vízfenéken és közben a szerves lerakódás 80%-át eltávolítja mindeközben aktív oxigént termel
  • Jelentősen csökkenti a szerves iszaplerakódást
  • Megköti a foszfátot és megakadályozza az algavirágzást
  • Rothadás és káros gázok képződése ellen hatásos szer
  • Megköti a vízben található nehézfémeket, illetve a halakra veszélyes egyéb anyagokat, valamint a foszfátot, az algák fő táplálékát.

A szerves iszap gázokat termel, ami télen komoly problémát jelenthet halaink számára. Ezért létfontosságú az iszap csökkentése illetve a léktartás télen tavunkon!

 

Írta és szerkesztette: Water & Garden

AkosŐsz a tóban